miercuri, 10 iunie 2009

Alte calitati esentiale pentru conducere...

Tactul si Diplomatia - Tactul si diplomatia sunt inrudite. Diplomatia este dexteritatea, indemanarea de a manevra problemele de orice fel, dar, prin folosirea sa abuziva, cuvantul a devenit depreciativ. Combinand aceste doua cuvinte rezulta ideea de indemanare in reconcilierea punctelor de vedere opuse, fara a ofensa pe cineva si fara a compromite principiul. Sunt calitati de nepretuit pentru un lider spiritual. El are nevoie de proiectarea constiintei proprii in experienta altei persoane pentru a o putea ajuta. Este o calitate care se poate obtine si dezvolta.

Capacitatea de incurajare - Puterea de a-i incuraja pe altii sa slujeasca si sa se sacrifice este o nota aparte pentru un lider. Incandescenta sa ii aprinde si pe cei din jurul sau.

Capacitatea executiva - Cel care nu are capacitatea executiva, oricat de clar ar vedea lucrurile din punct de vedere spiritual, nu va fi in stare sa traduca viziunea in actiune. Este adevarat ca organizarea excesiva este un pericol subtil, pentru ca se poate substitui prezentei si lucrarii Duhului Sfant, dar organizarea nu conduce in mod obligatoriu la asa ceva. Lipsa de metoda si de organizare isi are si ea pericolele ei; ea a fost cauza esecului multor actiuni promitatoare intreprinse pentru gloria lui Dumnezeu.

Terapia ascultarii - O ureche sensibila este de mare valoare. Daca liderul vrea sa ajunga la radacina problemei care trebuia solutionata, el trebuie sa stapaneasca arta de a asculta.
Pentru multi, ascultarea este adesea asteptarea plina de nerabdare a momentului in care cineva isi expune punctele de vedere. Dar neascultarea este un efort autentic de a intelege ce vrea sa spuna o persoana, fara a te lasa condus de prejudecati. O problema este adesea pe jumatate solutionata atunci cand este exprimata.

Arta de a scrie scrisori - Orice pozitie de conducere implica un numar considerabil de scrisori(si/sau scrisori electronice). Scrisorile sunt revelatoare. Noi stim mai multe despre adevaratul Pavel din scrisorile sale decat din orice alt material istoric. Scrisorile lui sunt adevarate modele pentru liderii spirituali. Ele combina darul exprimarii cu prospetimea gandului si integritatea morala cu onestitatea intelectuala.
Este important sa ne exprimam cu claritate in scrisori, pentru ca acestea sa fie intelese, dar mult mai important este ca ele sa fie scrise intr-un spirit de dragoste.


Acestea sunt calitatile esentiale pentru conducere... desigur ca mai sunt si multe altele pe care nu le-am enumerat... dar... daca te regasesti in ele, da slava lui Dumnezeu, daca te regasesti doar in cateva, da slava lui Dumnezeu, daca nu te regasesti in niciuna, cere-i lui Dumnezeu putere, calauzire, indrumare.

Sper ca Dumnezeu sa iti fi vorbit prin aceste articole. Sper ca ai avut cate ceva de invatat din aceste ultime articole scrise, preluat din cartea Adevaratul lider spiritual, J. Oswald Sanders.

Dumnezeu sa va binecuvinteze!

Stoica Timotei

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Parerea ta va fi bagata in seama si apreciata ;)