vineri, 24 august 2012

Care-i, de fapt, scopul?


Datorită complexității vieții pe care o trăim, ne pierdem în amănunte, încât ajung să mă întreb dacă încercăm oare să ne gândim la scopul acesteia. Stau și mă minunez adesea cum atâția oameni respectabili (respectați) privesc adesea doar la conținut, fără a încerca să privească dincolo de toate acestea. Este trist faptul că dezbatem atâtea subiecte (interesante, ce-i drept!), dar parcă aproape niciodată nu luăm în calcul scopul lucrurilor pe care le dezbatem.
Spre exemplu, se vorbește atât de mult despre Maria, mama Domnului Isus, care a ajuns să fie considerată de mulți oameni ca având o autoritate mai mare decât Mântuitorul (doar ea L-a născut pe Domnul Isus... Așa cum spunea bunăoară Lossky, în „Teologia Mistică a Bisericii de Răsărit”, că ea a fost găsită vrednică de a fi născătoare de Fiu de Dumnezeu, uitând că îngerul care i s-a descoperit, i-a afirmat clar că „i s-a făcut MULT har). Îmi place mult ce spunea Spurgeon în „Sfaturi pentru predicatori” cu privire la Maria, mama Domnului Isus. Făcând apel la textul din Evanghelia după Ioan, capitolul 2, unde este descrisă nunta din Cana Galileii, el citează cuvintele Mariei, care transmit următorul mesaj: „Să faceți ORICE vă va zice.” Ce a scos în evidență Maria, mama Domnului Isus, a fost că oamenii trebuie să asculte de Domnul Isus.
Un alt exemplu: atâția oameni vorbesc despre Duhul Sfânt și despre lucrarea Duhului Sfânt. Care este de fapt scopul trimiterii Duhului Sfânt? Simplu: A-L face de cunoscut pe Domnul Isus oamenilor, și nevoia lor de pocăință. Așadar, Duhul Sfânt este trimis nu ca să ne atragă atenția asupra Lui, ci ca să ne îndrepte atenția asupra Mântuitorului nostru, Domnului Isus Hristos.
Atât la botezul Domnului Isus Hristos, cât și la schimbarea la față, Dumnezeu afirmă același mesaj, poruncindu-le oamenilor să asculte de Domnul Isus Hristos, care este Fiul Său.

Nu vreau să spun că este greșit să se scrie, să se vorbească despre astfel de subiecte, dar esența sau scopul acestora nu trebuie neglijat sub nici o formă. Care este acesta: Gloria lui Hristos!
M-am săturat să văd cum atâția parcă ocolesc esența, ocolesc scopul. Autorul epistolei către Evrei ne îndeamnă să privim țintă la El (la Hristos Domnul!).
Vrei să îți trăiești viața într-un mod eficient? Privește la Hristos! Dă-I Lui slavă, cinste și glorie! Laudă-L pentru ceea ce El este! Trebuie specificat că nu pentru că ar avea El nevoie de toate acestea, ci pentru că este vrednic.
„Ei ziceau cu glas tare: „Vrednic este Mielul, care a fost junghiat, să primească puterea, bogăţia, înţelepciunea, tăria, cinstea, slava şi lauda!” Apocalipsa 5:12

Ce am avut de scris, am scris… Acum, să nu mai pierd timpul… să încep tot mai mult să trăiesc ce am scris!
Doamne, ajută! Doamne, dă izbândă!