joi, 14 aprilie 2011

Contra vântului...

În urmă cu câteva zile, am fost uimit să văd puterea cu care se mișca vântul. Am stat la semafor și vântul mă mișca pur și simplu. Dar ceva mi-a atras atenția. Am văzut un porumbel care zbura împotriva vântului, dar în ciuda eforturilor sale, înainta ca racul. În cele din urmă, porumbelul a renunțat și s-a adăpostit într-un loc destul de sigur.
Expresia „contra curentului” este atât de răspândită în lumea în care trăim, dar totuși nu știm exact când să ne-o însușim. De asemenea, acest concept este definit și de termenul „nonconformist”.
Totuși, există o mare dilemă, și anume când să devenim nonconformiști, când să fim contra curentului... tineretul contemporan este cunoscut ca aderând în jurul acestor concepte. Dar oare este bine ca mereu să fim nonconformiști?
Apostolul Pavel ne răspunde la această întrebare în capitolul 12 din epistola către Romani, unde spune: „Să nu vă conformați veacului acestuia, ci să vă lăsați transformați...” (versiunea NTR)
În ce domeniu să fiu nonconformist? În ce privință să fiu contra curentului? Să nu mă conformez păcatului!!!

Probabil îți place să nu te conformezi voii părinților tăi cu privire la tine... voii lui Dumnezeu cu privire la viața ta... voii profesorilor, șefilor, legilor, etc... oare la aceasta suntem chemați?
Fie ca Dumnezeu să ne ajute să nu ne conformăm păcatului!!
Stoica Timotei

Lucruri amorale, cum sunt acestea pentru tine?


Sunt anumite lucruri în jurul nostru, pe care nu le putem include nici în categoria lucrurilor morale, nici în categoria lucrurilor imorale. Pentru anumiți oameni un lucru poate deveni(sau poate să fie) moral, iar pentru alți oameni, același lucru poate fi imoral.
Spre exemplu, banii sunt lucruri amorale. Pentru unii banii devin lucruri imorale, iar pentru alții pot deveni morale. Apostolul Pavel îl atenționează pe Timotei, spunându-i că iubirea de bani e rădăcina tuturor relelor(imoral). Banii în sine nu sunt imorali, dar pot duce la imoralitate. Totuși, am auzit despre un om foarte bogat, dar care nu este lipit de banii lui. Am înțeles că 90% din câștigul său îl dă altora(în scopuri caritabile).
Un alt exemplu: cuțitul. Pentru bucătari/bucătărese, cuțitul este indispensabil în lucrarea pe care o fac. Dar, de asemenea, un cuțit în mâinile unui om cu înclinații criminale, este o armă letală.
Iată doar două exemple care ne arată ce sunt lucrurile amorale.
De asemenea, aici mai pot fi incluse: televizorul, telefonul, internetul, jocurile, etc.

Cum sunt lucrurile amorale pentru tine? Imorale sau morale?

Stoica Timotei