vineri, 12 august 2016

Gânduri despre Duhul Sfânt

Nu știu cum ești tu, dragă cititor, dar eu am de multe ori tendința de a crede că urmează să mi se spună ceva nou când este vorba despre un subiect arhi-cunoscut și discutat „pe la toate colțurile evanghelice”. Sau o altă tendință pe care o am este să trec peste pentru că mă gândesc că deja subiectul e „consumat”. Nu știu care este tendința ta când vezi că cineva încearcă să-ți vorbească despre Duhul Sfânt și, vorba aia... e baptist! Oare ce-ar putea să-ți spună despre Duhul Sfânt al lui Dumnezeu?

Nu o să aduc nimic nou în acest articol. Cu siguranță lucrurile pe care urmăresc să le punctez au mai fost punctate, subliniate și discutate mult până acum. Totuși, pentru mine aceste lucruri sunt oarecum noi.

Ieri, când veneam de la lucru, eram într-o stație și mă bucuram de vremea de afara (nici cald, nici frig; nici soare, nici ploaie - ci un cer înnorat, cu adieri de vânt - mă gândesc dacă după astfel de descrieri nu ar trebui să încerc să văd „cu ce se mănâncă” meteorologia). 

Când mă bucuram de vremea aceea frumoasă (pentru mine, cel puțin!) și când am văzut cum crengile copacilor se mișcă în adierea vântului, și cum și eu mă bucuram să simt vântul, parcă m-au izbit câteva adevăruri simple, dar profunde. De regulă, în astfel de momente îmi vine câte un gând, dar acum dintr-o dată mi-a „picat” o schiță.

Mântuitorul nostru descrie lucrarea Duhului într-un mod minunat și cât se poate de clar, dar la un moment dat o aseamănă cu realitatea vântului. Nu-l poți vedea, nu știi de unde vine, nu știi încotro se duce. Wow! Noi, cei cărora ne place să știm, să cunoaștem totul, iată-ne puși în fața unei limitări a noastre pe care nu ne prea place s-o recunoaștem. Totuși, putem învăța anumite lucruri importante despre vânt, înțelegând astfel câteva lucruri despre Duhul Sfânt și despre lucrarea Lui.

1. Nu-l aud, dar îi aud vâjâitul. --> chiar dacă erai într-un loc retras, la adăpost, puteai să-ți dai seama de puterea cu care suflă vântul, auzindu-i vâjâitul - SONOR!
Aplicație: Nu văd pe Duhul Sfânt al lui Dumnezeu, nu-I cunosc lucrarea, dar o pot auzi prin gura oamenilor care sunt călăuziți de El.

2. Nu-l văd, dar văd crengile cum se mișcă - VIZUAL!
Aplicație: Oamenii călăuziți de Duhul Sfânt al lui Dumnezeu, plini de Duhul, au vieți transformate, schimbate, iar lucrul acesta se vede.

3. Nu-l pot înțelege pe deplin, dar îl pot simți - EMPIRIC!
Aplicație: Chiar dacă nu-L înțeleg pe deplin, Îl simt în viața mea, simt cum îmi dă îndemnuri să-L caut mai mult pe Dumnezeu; cum îmi dă putere să biruiesc păcatul; cum face să am o plăcere și o dragoste mai mare față de Dumnezeu și de Cuvântul Său, decât de plăcerile vremelnice ale lumii în care trăiesc.

Notă: Am pus EMPIRIC! la final nu într-o ordine aleatorie, ci intenționat. Nu-mi bazez viața pe simțăminte, dar ele sunt importante. Poate într-un articol viitor voi atinge puțin mai mult acest subiect.

Cam astea-s lucrurile care m-au „izbit” ieri în timp ce stăteam în stație așteptând autobuzul. După cum ți-am spus, nu-s lucruri noi, care să nu fie știute, dar pentru mine (în inima și în mintea mea) sunt noi și vreau să rămână mereu proaspete. Să fiu fascinat de lucrarea minunată pe care Dumnezeu o face prin Duhul Său cel Sfânt.

Fiți binecuvântați!

Stoica Timotei