sâmbătă, 13 ianuarie 2018

Cât de important este un punct de reper?

Mi s-a întâmplat azi. Mie! Mă gândeam că se poate întâmpla altora, însă nu și mie. Știi acel sentiment și impresie pe care le ai că un anume lucru este adevărat și să se poate întâmpla altora, dar nu și ție? Despre asta vorbesc. În urmă cu câteva ore am avut parte de acest lucru. Și, din nefericire, câteva zeci de tineri au fost părtași la aceasta.

Înainte de a dezvălui despre ce este vorba, vreau să te gândești la întrebarea acestui articol. Cât de important este un punct de reper? Se poate trăi și fără puncte de reper? Cred că o astfel de viață ar fi una haotică, fără ceva clar, plină de dezordine și, astfel, stresantă. 

Dacă ești la drum cu mașina, cât de importante sunt semnele de circulație? Dacă mergi într-o drumeție pe munte, cât de importante crezi că sunt marcajele traseului tău? Când ești într-un oraș nou și trebuie să ajungi la o anumită destinație, cât de importante crezi că sunt numele străzilor, GPS-ul și tot felul de indicatoare? 

Nu se poate să trăim fără puncte de reper. Viața ne este mult mai ușoară dacă avem în jurul nostru puncte de reper și dacă ne luăm după acestea. Aici trebuie menționat importanța faptului de a avea puncte de reper BUNE! Se poate să ai puncte de reper greșite? Ce spui de anturajele rele? Apostolul Pavel spune clar: „Nu vă înșelați: «Tovărășiile rele strică obiceiurile bune»”(1 Corinteni 15:33).

Astăzi am avut o întâlnire de tineret specială, prin faptul că am avut în mijlocul nostru 12 studenți de la Universitatea Emanuel din Oradea. Pe lângă ei, am avut tineri invitați și din alte biserici din zonă. Știam de această întâlnire și abia așteptam să aibă loc. Pentru că urma să fim gazdă a acestei întâlniri de tineret, m-am pregătit din timp, inclusiv un scurt îndemn pentru începutul programului. Toate bune și frumoase. Mai trebuia numai să vină ora 17:00.

Îți amintești ce spuneam mai sus despre importanța punctelor de reper? Ei bine, mie mi-a lipsit un punct de reper azi. Ceasul. M-am lăsat prins în alte activități, încât am uitat să caut să mă uit la acest punct de reper foarte important. Prin urmare, am întârziat la întâlnirea de tineret, iar lucrul acesta a creat puțină confuzie printre unii dintre cei prezenți.

Însă în tot „răul” este și un bine. Dumnezeu a pus în inima mea acest gând, pe care l-am împărtășit și tinerilor prezenți la întâlnire. Nu, nu mesajul acela pregătit din timp, structurat și concis, ci gândul acesta despre importanța reperelor în viață. Mi-a venit în minte un verset biblic: „Cuvântul Tău este o candelă pentru picioarele mele şi o lumină pe cărarea mea” (Psalmul 119:105).

Cred că aceasta este soluția. Pentru a avea o viață frumoasă, trăită în ordine, pentru slava Creatorului tău, e nevoie să te întorci cu adevărat la Cuvânt. Nu tradiții. Nu obiceiuri. Nu ritualuri. Nu sisteme. Cuvânt. Cuvântul lui Dumnezeu. Biblia. Lucrul acesta a fost scânteia din care a luat naștere reforma cu 500 de ani în urmă. Acesta-i secretul pentru reforma spirituală: Întoarcerea la Cuvânt. 

Cuvântul lui Dumnezeu este acela care ne dă lumină, ne călăuzește, ne ajută să înaintăm bine pe calea lui Dumnezeu. El să fie sursa ta. El să fie obiectul central al gândurilor tale. Dimineața, când începi o nouă zi, pune frâu curiozității de a-ți verifica telefonul, Facebook-ul. Caută-L pe Dumnezeu. Îl găsești în Cuvântul Său. Vrei ca pașii din timpul zilei să-ți fie călăuziți? Lasă-i să fie călăuziți de Cuvântul Sfânt! Citește-l. Meditează la el. Memorează-l. Strânge-l în inima ta.

Sola Scriptura! Doar prin Cuvântul lui Dumnezeu afli planul Lui Dumnezeu de mântuire. Am putea spune că este mijlocul ales de Dumnezeu ca noi să-L cunoaștem pe El. Nu-l (mai) neglija!

Închei cu unul dintre versetele care, cred eu, sumarizează foarte bine ideea acestui articol: „Cartea aceasta a Legii să nu se depărteze de gura ta; cugetă asupra ei zi şi noapte, căutând să faci tot ce este scris în ea; căci atunci vei izbândi în toate lucrările tale şi atunci vei lucra cu înţelepciune.”

Tu ce punct de reper ai în viață?

Timotei Stoica