vineri, 29 iulie 2016

Ruleta Rusească sau... puterea majorității și ignoranța noastră

Cu câteva săptămâni în urmă am văzut o imagine cu un text amuzant, în limba engleză. Aceasta spunea: „Cinci din șase oameni de știință afirmă că ruleta rusească este sigură.” (Pentru cei care nu sunt familiari cu acest joc, o scurtă descriere e potrivită: Într-un pistol (poate revolver) care are șase locuri pentru gloanțe se pune un singur glonț și se pune la tâmpla omului. Unul din șase n-o să scape cu viață.) Mă gândesc la ce-mi spunea cineva cu ceva vreme în urmă, și anume că o glumă pe care ești nevoit s-o explici nu mai e o glumă. Totuși, dacă cel căruia i-o spui n-o pricepe, tot trebuie să i-o explici, chiar dacă-și va pierde farmecul. E fenomenal comicul de situație… sau poate că nu?!?

Deci, ce vreau să-ți spun în acest articol? (Oare numai mie mi se pare că-n ultima vreme tind să mă pierd în detalii neimportante, astfel încât diluez cu totul conținutul unui mesaj/articol? – Spune-mi că nu, te rog! :D )

Cum știi că ceva este adevărat sau nu? Care sunt criteriile după care hotărăști că un lucru este sau nu adevărat?
Păi, cei mai mulți susțin asta.
Am mai multe surse care afirmă asta.
Până acum tot așa se știe.
Din moși-strămoși se știa așa.
Nici nu-mi pot imagina că altceva ar fi adevărat.
… etc…

Nu dăm dovadă de ignoranță prin aceste răspunsuri?
Frate, e păcat să te uiți la televizor!! Serios? De unde știi? Păi…
Frate, să ai mulți bani e păcat. Serios? De unde știi? (Și aici urmează o mulțime de versete rupte de context și câteva pilde în care alte adevăruri au fost accentuate).
Frate, e păcat să mergi la mare. à ca răspuns la acest lucru, cineva venea cu Marcu 3:7 („Isus S-a dus cu ucenicii Săi la mare.”)


Oare faptul că majoritatea crede, afirmă sau chiar susține un lucru, asta înseamnă că acel lucru este automat adevărat?
Spune-i Ne Plus Ultra lui Cristopher Columb (Dacă cunoști limba engleză, vezi: https://bible.org/node/10347 )

Alții pot să-ți spună chiar din proprie experiență că anumite lucruri sunt adevărate, precum cei 5 din 6 oameni de știință despre siguranța ruletei rusești.

Fără să mai despic firul în patru, iată ce vreau să-ți spun: Adevărul nu este determinat de părerea majorității, nu este determinat, confirmat sau descoperit de experiență, nu este neapărat ce se știe din moși-strămoși.

Adevărul este Unul Singur (vezi Ioan 14:6).

Știi ce-a spus Mântuitorul în rugăciunea Sa de Mare Preot din grădina Ghetsimani, descrisă în Ioan 17?


„Sfinţeşte-i prin adevărul Tău: Cuvântul Tău este adevărul.” (v. 17)

Nu, nu-i ce spun majoritatea oamenilor.
Nu, nu-i ce spun tradițiile și obiceiurile.
Nu, nu-i ce simți și experimentezi.

Da, a fost, este și va fi Cuvântul lui Dumnezeu, Sfânta Scriptură, Biblia.

Partea frumoasă legată de adevărata cunoaștere a adevărului constă tot în cuvintele Mântuitorului:
„Dacă rămâneţi în Cuvântul Meu, sunteţi în adevăr ucenicii Mei; veţi cunoaşte adevărul, şi adevărul vă va face slobozi.” (Ioan 8:31b, 32)

Să ne ajute Domnul să nu mai înghițim tot ce primim, tot ce promovează oamenii și societatea în care trăim, să nu acceptăm tot ce ne spun aceia care-și spun că sunt oameni ai lui Dumnezeu, ci să fim ca cei din Bereea, care cercetau Scripturile să vadă dacă ceea ce marele apostol Pavel le predica era adevărat.

„Doamne, ajută! Doamne, dă izbândă!”


Stoica Timotei