luni, 12 martie 2012

Obiectivism vs. subiectivism

Ce bine e atunci când lucrurile ne merg bine și uităm pentru o anume perioadă de timp (scurta, ce-i drept!) ce e aceea frustrare, dezamăgire, supărare, întristare, etc. Dar cu toate acestea, deși știm că astfel de momente sunt scurte, nu ne „înarmăm” pentru acele situații dificile care pot apărea dintr-un moment în altul și ne mirăm de ce ne este atât de greu. Ne mirăm de contrastele vieții. Ne gândim că poate nici măcar înțeleptul Solomon, când vorbea despre toate lucrurile care își au vremea lor, nu avea în vedere faptul că viața ne oferă bucurii și tristeți într-un ritm atât de alarmant.

Atunci când scriem, putem trece foarte ușor de la obiectivism la subiectivism, iar lucrul acesta se observă foarte ușor, deoarece sunt implicate emoții/sentimente (indiferent de natura acestora).
Spre exemplu, te-ai gândit ce frumos e să iubești? Dar și mai frumos e să fii iubit și să simți lucrul acesta într-un mod cât se poate de real.
Un alt exemplu: te-ai simțit vreodată precum o roată de rezervă? Să știi că ai putea fi de folos, dar cu toate acestea prezența ta e doar de formă. Deși e negat acest lucru de cei din jurul tău (negare verbală), parcă faptele acestora vorbesc mai mult și mai puternic decât cuvintele. Oricât de mult ți se spune că ai valoare, ești apreciat și prezența ta înseamnă mult, tu te simți ca o roată de rezervă care și atunci când este nevoie de ea, este uitată și nefolosită. Oare acest simțîmânt pe care îl ai, să fie datorită mândriei și valorii de sine? Oare să ai o imagine de sine mult mai înaltă (cf. Romani 12:3)? Oare acesta să fie testul lui Dumnezeu pentru tine, ca să vezi cât de mare ți-e mândria?

Mă opresc aici, și vă las să reflectați la aceste lucruri.

În scrierea articolului de față, am tratat subiectul în mod subiectiv sau obiectiv? La fel, te las să te gândești la un posibil răspuns.

Fie ca Dumnezeu să ne ajute să realizăm valoarea pe care a pus-o El în noi, să conștientizăm că nu e datorită meritelor noastre, ci totul este datorită harului Său și să ne încredem în El că, orice s-ar întâmpla, El este în control.

O săptămână binecuvântată, plină de prezența Domnului în viața voastră!

Stoica Timotei