miercuri, 10 iunie 2009

11. Prietenia

Poti caracteriza un lider dupa numarul si calitatea prietenilor sai. Judecand astfel, apostolul Pavel a avut o inclinare deosebita spre prietenie. El a fost in mod esential un om sociabil. Relatia lui cu Timotei este un exemplu de prietenie indeala dintre un tanar si un varstnic. Acelasi calificativ se poate acorda si prieteniei cu Luca, de data aceasta o prietenie intre oameni de aceeasi varsta.
"Nici un alt om din Noul Testament nu a avut dusmani mai aprigi decat Pavel, dar putini oameni din lume au avut prieteni mai buni ca ai lui. Ei erau atat de legati de Pavel si s-au identificat intr-atat cu el, incat aproape nu mai suntem in stare sa le distingem personalitatea din cauza devotamentului lor."

Un element important in conducere este capacitatea de a-i face pe altii sa dea ce au mai bun. In atingerea acestui scop, prietenia personala va realiza mai mult decat argumentatia. Sfatul lui John Mott a fost "sa conduci cu inima. Cand logica, argumentele si alte forme de persuasiune esueaza, intoarce-te la prietenia sincera, din inima."

Unul mai mare decat David sau Pavel Si-a condus discipolii cu prietenie si afectiune. Despre El s-a scris: "Fiindca iubea pe ai Sai care erau in lume, i-a iubit pana la capat"(Ioan 13:1). Aceasta afectiune imensa i-a zdrobit inima lui Petru si i-a fortat marturisirea:"Doamne, Tu toate le stii: stii ca Te iubesc!"(Ioan 21:17).

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Parerea ta va fi bagata in seama si apreciata ;)