marți, 9 iunie 2009

1. Disciplina

"Cuvintele discipol si disciplina sunt derivate din aceeasi radacina. Liderul este o persoana care intai s-a supus de bunavoie si a invatat sa asculte de o disciplina impusa din afara, dupa care si-a autoimpus o disciplina mult mai riguroasa."

"Multi dintre cei care urmeaza cursuri de conducere in speranta atingerii pozitiei de lider, esueaza pentru ca niciodata nu au invatat sa se supuna. Ei sunt ca acei baieti care se jucau de-a razboiul in strada. Cand un trecator i-a intrebat de ce nu fac nimic si sunt asa de linistiti, unul dintre ei a raspuns: Pentru ca noi toti suntem generali si nu este cine sa lupte."

Care sa fie rugaciunea unui lider plin de Duhul Sfant?

Amu Wilson Carmichael a spus astfel:
Doamne, intareste-ma impotriva eului meu, lasul cu o voce patetica
Ce implora trai usor odihna si bucurie.
Eu insumi, marele meu tradator, cel mai nesincer prieten,
Dusmanul meu de moarte, piedica mea pe orice drum as merge.

"Barclay Buxton, din Japonia, obisnuia sa-i indemne pe crestinii pe care ii conducea sa-si disciplineze vietile atat in afaceri, cat si in lucrarea evanghelistica. Aceasta includea disciplina in studierea Bibliei si in rugaciune, in folosirea banilor, in utilizarea timpului, in pastrarea sanatatii prin alimentatie corecta, somn si exercitii fizice. A inclus rigoarea unei discipline a partasiei intre crestini care erau foarte diferiti unii de altii in multe privinte. Aceasta disciplina era menita sa-i pregateasca pentru asumarea de responsabilitati. Apoi le-a cerut sa-si ocupe locurile in diverse slujbe si sa-si indeplineasca sarcinile prin gandire atenta, munca si discernamant. Toate acestea au fost regulile vietii lui, sfaturile lui pentru altii venind din propria-i experienta."

J. Oswald Sanders, Adevaratul lider spiritual

Calitati esentiale pentru conducere

Domnul Isus a utilizat o metoda perfecta in pregatirea ucenicilor Sai pentru rolul lor viitor. El i-a invatat atat prin exemple, cat si prin precepte, iar invatatura Sa a fost mai mult practica decat teoretica.

Principalele calitati care transforma un om intr-un conducator spiritual si care nesecita o perfectionare continua:

 1. Disciplina
 2. Viziunea
 3. Intelepciunea
 4. Decizia
 5. Curajul
 6. Umilinta
 7. Integritate si sinceritate
 8. Umorul
 9. Mania
 10. Rabdarea
 11. Prietenia
 12. Tactul si diplomatia
 13. Capacitatea de incurajare
 14. Capacitatea executiva
 15. Terapia ascultarii
 16. Arta de a scrie scrisori

Voi incerca ca in mesajele urmatoare sa extrag cate o idee din carte la fiecare calitate enuntata, sau cel putin la jumatate din ele.

Toate aceste ganduri si idei sunt preluate din cartea Adevaratul lider spiritual(J. Oswald Sanders) care o recomand cu caldura fiecarui individ care are responsabilitatea de a conduce... lider de tineret, lucrator cu copii, responsabil de inchinare, lider de grup lauda si inchinare, pastor... si altii... eu o sa va redau doar anumite ganduri care imi plac din aceasta carte, care imi sunt de folos si care sper si nadajduiesc sa va fie si voua de folos.

Dumnezeu sa va binecuvinteze!