miercuri, 5 octombrie 2016

Tot Eva e de vină – despre aruncarea vinei pe alții

Îmi place sportul. Să-l privesc. Să-l practic (cel puțin o parte!). Îmi place să văd jucători profesioniști cum excelează în ceea ce fac. E un lucru de apreciat. În acest caz se pot da o mulțime de nume ale unor atleți sau sportivi care au lăsat oamenii cu gura căscată în urma performanțelor lor. Totuși, există un sport practicat de când lumea. Aș îndrăzni să spun că-i cel mai vechi dintre toate. Despre ce sport să fie vorba? Mai citește încă o dată partea a doua a titlului acestui articol.

Aruncarea vinei pe alții… Gândul acesta mi-a venit puțin mai devreme când un coleg își imagina cum o să fie într-o anume zi din viața lui și, dacă nu o să fie cum trebuie, atunci o să spună că soția lui este de vină. În acel moment i-am spus: „Adame, iar dai vina pe Eva?”

Citim în Biblie că atunci când omul a căzut în păcat și Dumnezeu l-a confruntat cu ceea ce tocmai făcuse, Adam a pasat sau a aruncat vina pe cea de lângă el, pe Eva. Dacă citești cu atenție textul biblic vei observa faptul că Adam a aruncat vina în două direcții: „FEMEIA pe care mi-AI DAT-O ca să fie lângă mine…” Pe de altă parte, când vine rândul femeii, aceasta spune: „ȘARPELE m-a amăgit…” Dacă ar fi fost să imite modelul lui Adam, apărarea femeii ar fi sunat cam așa: „ȘARPELE pe care TU l-ai creat…” Totuși, femeia aruncă vina într-o singură direcție. Cineva spunea că șarpele a tăcut atunci, fiindcă nu mai avea pe cine da vina.

Îmi aduc aminte de ce obișnuia să spună cineva cu ani în urmă: „A greși e omenește, dar a da vina pe altcineva e și mai omenește.” Adam a aruncat vina în două direcții, pentru a fi sigur că nu-i mai rămâne lui nicio parte a vinei. Eva a aruncat vina asupra șarpelui, iar șarpele a tăcut.

Asta-i înclinația noastră. Unii deja practică acest sport la nivel înalt, alții la un nivel mediu, însă toți oamenii l-au practicat cel puțin o dată în viață. 

De ce nu-i ascultător copilul de părinți? De ce nu-i atent elevul la ore? De ce elevul nu-și face temele, decât în pauză… sau poate nici măcar atunci? De ce nu învață pentru examen? De ce se dă mită? De ce se primește mită? De ce atâta corupție… la toate nivelele?  Întreabă-i și-o să fii surprins să vezi cine-i vinovatul. Oare cât de departe merge vina?

Un singur sport al aruncării este permis și recomandat de Biblie. Acesta se găsește în 1 Petru 5:7 - „Și aruncați asupra Lui toate îngrijorările voastre, căci El însuși îngrijește de voi.”
 
 
Tu cât de bun ești la aruncatul vinei pe alții?