miercuri, 13 aprilie 2011

Biografia unui ticalos

Sunt un tâlhar de primă clasă. Îmi place să fur, să instig la violență, să jefuiesc și să las oameni să zacă în propriul lor sânge. Știu că sună destul de înfiorător, dar acesta sunt eu. Găsesc plăcere în a-i face pe oameni să sufere. Oare asa am fost eu creat? Oare aceasta este menirea mea? Oare scopul meu este să fiu mereu un ticălos? 
Mulți ani am fost cunoscut ca fiind un astfel de om. Și, deoarece am încălcat legea, săvârșind astfel de fapte oribile, am fost închis. Trebuie să recunosc că am așteptat cu nerăbdare ziua procesului meu. Am fost dus în sala de judecată, unde am fost găsit vinovat, iar sentința care mi-a fost dată a fost moartea. M-am întors în celula mea, unde așteptam să vină ziua când aveam să fiu executat. Clipele păreau ani, iar zilele păreau veacuri. Timpul se scurgea într-un mod mult mai greoi ca până atunci. Și iată-mă pe mine, numărând zilele care mi-au mai rămas de trăit. Cu câteva zile înainte de ziua în care trebuia să fiu executat, mi s-a dat o listă unde puteam să cer ultimul meniu de mâncare. Am comandat mâncarea mea preferată. 
Timpul a trecut(în cele din urmă) și iată că ziua în care trebuia să fiu executat a venit. Îmi aduc aminte frica aceea care mi-a invadat întreaga ființă atunci când am auzit pașii temnicerului care se apropia spre celula mea. Îi număram pașii, îi auzeam suflul greu pe care îl avea, și... în cele din urmă l-am văzut la ușa celulei mele. Așteptam să vină cu cătușe, dar în schimb a venit doar cu niște chei și niște haine. Mi-am dat seama că ceva s-a întâmplat, dar nicicum nu-mi dădeam seama ce. Unde sunt cătușele? Unde mă duce? Ce se întâmplă?


Mă apropii de ieșirea din închisoare și aud memorabilele cuvinte rostite de către temnicer: „EȘTI LIBER!”
Nu-mi venea să cred ceea ce aud. Era cumva un vis? Nu a fost un vis, pentru că dacă ar fi fost doar un vis, aș fi fost de mult un om mort. Ceva s-a întâmplat și nu știam ce. Așa că am hotărât cu orice preț să aflu. Un alt om a fost ales să  moară în locul meu. Cine era acest om? Unii spuneau că ar fi fost fiul unui tâmplar din Nazaret, alții au spus că ar fi fost un prooroc, alții au spus că ar fi fost Fiul lui Dumnezeu. 


FIUL LUI DUMNEZEU??? Nu puteam să cred toate lucrurile ce le auzeam. Așa că am hotărât să aflu adevărul cu privire la acel OM. Când a fost crucificat, am fost aproape de crucea Lui și am văzut agonia și suferința prin care trecea. Totuși, seninătatea din privirea Lui arăta că nu era un om obișnuit. De ce a fost ales să moară pentru mine? Nu știu! Dar știu că trebuia să fiu omorât pentru ticăloșia mea și, în schimb, sunt un om viu.


Numele meu este BARABA.




Stoica Timotei