miercuri, 4 noiembrie 2009

Poftele deșarte


1. Când omul poftește după lucruri deșare neliniștea îi cuprinde inima și se tulbură înăuntrul său. Cei săraci și cei smeriți cu duhul au în ei înșiși un izvor nesecat de pace. Cel mândru și cel zgârcit nu sunt niciodată mulțumiți. Cine nu este mort față de poftele sale, este lesne ispitit și lesne biruit de cel mai mic lucru. Cel slab la suflet, rob trupului și pornirilor firii pământești, greu poate scăpa de lanțurile poftelor lumești. De aceea se întristează când are să se înfrâneze de la ceea ce-i place și se mânie când cineva îl împiedică de la împlinirea poftelor lui.

2. Dar de îndată ce a primit ceea ce a poftit, vine mustrarea de cuget, pentru că s-a lăsat în voia poftei sale, care nu-i aduce pacea pe care o căuta. Nu slujind ca un rob patimilor tale, ci luptându-te împotriva lor ca un viteaz, afli adevărata pace a inimii. Nu este pace în inima omului robit de patimi, nici în cel ce o caută în lucrurile din afară, ci în omul care trăiește după îndemnurile Duhului și nu lasă să se stingă focul sfânt din vatra inimii lui.
 Thomas A. Kempis, Imitatio Christi (București: Edit. Stephanus, 1994), p. 13. 

"Faceti ce va spune Sfanta Fecioara Maria"

Citind Sfaturi pentru Predicatori, raman pur si simplu impresionat sa vad ce carte plina de intelepciune este aceasta. Privind la predicarea in public, am citit si o intamplare din viata lui Gideon Ouseley.

El a vrut sa tina o predica pe scarile de piatra ale halei din Enniscorthy, dar a intampinat o gloata agitata de irlandezi. Dupa o rugaciune pe care a facut-o in gand, a inceput sa cante tare. In timp ce canta, oamenii au inceput deja sa fie destul de zgomotosi. Dupa o alta rugaciune scurta pe care a facut-o in gand, cand se pregatea sa vorbeasca, deja unii oameni au inceput sa arunce in el cu rosii, ridichi, cartofi etc...

Bulversat cum era, a intrebat pe cei prezenti daca vor cu adevarat sa il asculte, iar ei au raspuns negativ. Dupa alte cateva incercari de a vorbi multimii el le-a spus ca vrea sa le spuna ceva foarte important pentru ei si i-a asigurat ca o sa le placa ceea ce avea el de spus. I-a asigurat ca o sa le vorbeasca despre "Fecioara cea Binecuvantata". Cand au auzit ei despre ce vroia el s vorbeasca, au facut liniste si l-au lasat sa spuna ceea ce avea de spus. A inceput sa le istoriseasca minunea facuta de Domnul Isus Hristos la nunta din Cana. El le-a spus cuvintele mamei Domnului Isus rostite acolo:"Sa faceti orice va va zice!"
 Trebuiau, astfel, sa faca ceea ce Domnul Isus spune. Domnul Isus le-a spus ce aveau sa faca pentru ca El sa poata infaptui minunea, iar ei au facut.


Dupa ce a spus ceea ce trebuie oamenii sa faca(sa asculte de Cuvintele Domnului Isus), el a incheiat astfel: "Daca un om nu este nascut din apa si din Duh, nu poate intra in Imparatia lui Dumnezeu" si "Daca vrea cineva sa vina dupa Mine, sa se lepede de sine, sa-si ia crucea in fiecare zi si sa ma urmeze"


TU DE CINE DORESTI SA ASCULTI?


Stoica Timotei

Fariseu modern?

Un invatator la scoala duminicala a vorbit despre fariseii din vremea Domnului Isus. A descris felul in care traiau fariseii, ceea ce ei faceau, orgoliul si mandria lor.

La sfarsitul studiului a avut o rugaciune destul de interesanta, dar foarte profunda: "Doamne, Iti multumesc ca noi nu suntem ca si fariseii despre care am invatat astazi!"

Razi cat poti, dar nu prea mult ca nu cumva prin rasul tau sa te asemeni cu un fariseu care ar gandi ca nu este ca si acest invatator de scoala duminicala:)

Inspirat din "Biblia ca Literatura"

Stoica Timotei

Inocență pierdută foarte repede într-o lume decăzută

04 Noiembrie

-„Atunci li s-au deschis ochii la amîndoi; au cunoscut ca erau goi, au cusut laolalta frunze de smochin si si-au facut sorturi din ele.” Geneza 3:7-



Unul dintre efectele intrarii pacatului în lume este rusinea. Înainte ca Adam si Eva sa pacatuiasca, traiau în curatenie si nevinovatie, fara a exista cea mai mica urma de rusine în viata lor. Însa, atunci cînd au pacatuit, si-au pierdut inocenta.

S-au simtit rusinati atunci cînd au devenit constienti de starea lor.

Cu totii ne nastem cu acest simt al inocentei. Din pacate, copiii îsi pierd inocenta mult prea repede astazi. De aceea, ei cresc foarte repede si sînt bombardati din toate partile cu lucruri nepotrivite pentru vîrsta lor.

Si chiar daca ne luptam din greu sa îi ferim pe copiii nostri de toate aceste influente, nu putem face prea multe lucruri. Pierderea inocentei la o vîrsta tot mai frageda este un lucru inevitabil în lumea cazuta în care cu totii traim.

Sînt însa multe lucruri pe care le poti face pentru a-ti ajuta copilul sa ramîna lînga Dumnezeu. Unul din aceste lucruri este hotarîrea de a-i prezenta în mod concret rezultatele pacatului. Învata-i pe copiii tai ca pacatul atrage dupa sine, rusine. Explica-le ca plata pacatului este un pret mai mare decît ar vrea ei sa plateasca, ca sînt purtati spre situatii în care nu le-ar placea sa se afle si ca sînt tinuti acolo pentru un timp mai îndelungat decît se asteapta ei.

Pacatul atrage vina, rusinea si durerea. Pacatul promite placeri, dar aduce durere. Promite viata, dar ofera moarte.

Se poate ca atunci cînd lupti pentru pastrarea inocentei sa simti ca te lupti cu morile de vînt. Astazi te îndemn sa nu te simti descurajat, pentru ca lucrul acesta nu este adevarat. Lupta cu tot ceea ce ai pentru copiii tai, si mai important, învata-i consecintele pacatului.



ÎNVATA-TI COPIII CA PACATUL ATRAGE DUPA SINE VINA, RUSINE SI DURERE … SI CA PLATA PE CARE O CERE PACATUL ESTE MULT MAI MARE DECÎT SÎNT EI DISPUSI SA PLATEASCA..


Pentru a vedea mai multe meditații, pentru a putea să primești astfel de meditații săptămânal, dai click aici și te abonezi la meditații.


Stoica Timotei