duminică, 19 noiembrie 2017

E costisitor doar să ai impresia că ai o învățătură bună/sănătoasă?

Mi s-a întâmplat recent. Ca să fiu mai clar, chiar azi dimineață. Eram bucuros că, după calculele mele, nu urma să întârzii la biserică. Așa am plecat de acasă. Însă neprevăzutul a avut loc. Pe măsură ce mă apropiam de stația de autobus un gând mi-a trecut prin minte, anume să verific dacă am telefonul, cheile de la biserică și portofelul la mine. Cheile le-am avut. Telefonul l-am avut. Însă ceva lipsea.



„Timotee, cum te vei urca în acel autobuz dacă n-ai ce-ți trebuie?” Portofelul nu era în locul lui de drept, ci era lăsat singur în casă.



Fără să mai stau pe gânduri, am făcut stânga împrejur, am grăbit pașii și iată-mă îndreptându-mă din nou spre casă. Când m-am apropiat de casă am sunat după un taxi, ca să recupăr timpul pierdut și să nu întârzii la biserică. Am ajuns acasă, am zărit portofelul, l-am luat, taxiul a venit și m-a dus la biserică.


Pentru lecția ce-am învățat-o azi am plătit niște bani. Eram programat la timpul de studiu biblic din biserică și textul ce urma să-l avem în atenția noastră era din Tit 1:5-16, un pasaj care pune accentul pe importanța învățăturii sănătoase, demascarea învățătorilor falși și „astuparea gurii acestora”.


Se poate să crezi că învățătura pe care o accepți e bună, dar să nu fie deloc așa? Dacă în felul acesta stau lucrurile, e costisitor doar să ai o astfel de impresie?

Pe mine m-a costat. De fapt, procentual vorbind, m-a costat cu 500% mai mult sau, altfel spus, de cinci ori mai mult. Biletul de autobuz m-ar fi costat 2 lei, însă călătoria cu taxiul a făcut de cinci ori mai mult. Am avut impresia... că toate lucrurile sunt bune... că am tot ce-mi trebuie... că nu-i nicio problemă... că lucrurile se îndreaptă în direcția cea bună. Însă m-am înșelat. M-am gândit că am fost gata când, de fapt, n-am fost nici măcar pe aproape.


De ce e importantă învățătura? Pentru că pe baza ei ne trăim viața. Fie că ne dăm seama, fie că nu. Vă amintiți de slujitorul care a primit doar un talant? Avea o înțelegere anume cu privire la stăpânul său, fapt care l-a făcut să-și ascundă talantul tot acest timp. Vă aduceți aminte de bogatul căruia i-a rodit țarina? A crezut că-și poate hrăni sufletul cu lucruri materiale, scoțându-L cu totul pe Dumnezeu din ecuația vieții lui. Așadar, a trăit ca atare, pe baza raționamentului său, ideii sale, gândurilor sale... însă nu acei mulți ani pe care-i aștepta, ci doar câteva ore.


Sunt mulți astăzi, mai ales printre tinerii creștini, care spun că s-au săturat de atâtea învățături și de atâtea doctrine. „Litera ucide, dar dragostea susține” și tot soiul de sloganuri. Și pe mine m-au abordat mai mulți tineri de-a lungul scurtei mele vieți, tineri care mi-au spus astfel de lucruri. Însă concluzia la care am ajuns este aceasta: Ca să poți trăi bine, trebuie să ai o temelie sănătoasă. Nu-ți poți baza viața de credință doar pe niște emoții, sentimente, trăiri. Ea trebuie să fie fundamentată pe Cuvântul Sfânt al lui Dumnezeu.

Având o învățătură sănătoasă ai ocazia să trăiești bine, după voia lui Dumnezeu. Credința vine în urma... AUZIRII! A ce anume? A Cuvântului lui Dumnezeu.

Problema este următoarea: Tot mai mulți dintre cei care își spun creștini consideră Biblia o carte învechită, irelevantă, insuficientă, insuportabilă (și aș mai fi continuat lista dacă mi-ar mai fi venit în minte alte cuvinte asemănătoare care să înceapă cu litera i).

Apostolul Pavel vorbește despre această problemă, descriind-o ca fiind o caracteristică a grelelor zile de pe urmă, când oamenii nu vor suporta adevărata învățătură a Cuvântului lui Dumnezeu și-și vor da învățători după poftele lor.
Iată, așadar, de ce e important să ai o învățătură sănătoasă.

Ne trebuie un zel ca al creștinilor din Bereea. Nu conta pentru ei că însuși apostolul Pavel le predica, ei cercetau să vadă dacă ce li se spusese era adevărat, conform Cuvântului lui Dumnezeu. Așa trebuie și noi să procedăm. Să învățăm de la ei. Să nu acceptăm totul de-a gata, doar pentru că-i spus de cineva cu renume sau doar pentru că-i spus într-un mod captivant. Dimpotrivă, totul trebuie văzut și comparat în lumina Scripturii.

De asemenea, așa cum am menționat mai devreme, e important să ai o învățătură sănătoasă, pentru că aceasta îți poate modela trăirea, mărturia, conduita. Nu-i în mod automat, în sensul că dacă ai o învățătură sănătoasă, automat și trăirea ta este sănătoasă, însă aceasta-i calea, acesta-i primul pas, aceasta-i temelia.


Chiar e costisitor doar să ai impresia că ai o învățătură sănătoasă, când de fapt ea nu este așa? Eu doar avut-am impresia că toate lucrurile erau bune în ce mă privește pe mine azi dimineață. Această percepție greșită a lucrurilor m-a făcut să plătesc de cinci ori mai mult. Din păcate, pe plan spiritual prețul care va fi plătit nu poate fi comparat cu acesta. E infinit mai mare.

„Nu oricine-Mi zice: «Doamne, Doamne!» va intra în Împărăția cerurilor, ci cel ce face voia Tatălui Meu care este în ceruri. Mulți Îmi vor zice în ziua aceea: «Doamne, Doamne! N-am prorocit noi în Numele Tău? N-am scos noi draci în Numele Tău? Și n-am făcut noi multe minuni în Numele Tău?» Atunci le voi spune curat: «Niciodată nu v-am cunoscut; depărtați-vă de la Mine, voi toți care lucrați fărădelege»” (Matei 7:21-23).



„Dacă știți aceste lucruri, ferice de voi dacă le faceți” (Ioan 13:17).


Domnul să ne ajute!


Timotei Stoica