duminică, 22 noiembrie 2009

Care este cea mai importanta promisiune a Bibliei?

Acum cateva zile am citit un lucru care mi-a placut foarte mult si care as vrea sa vi-l impartasesc si voua.


Care este promisiunea centrala a Bibliei?



Promisiunea centrala a Bibliei nu este "Te voi ierta", desi aceasta este, in mod sigur, una dintre promisiunile des intalnite. Nu este promisiunea vietii de dupa moarte, desi ne este oferita si aceasta. Cea mai frecventa promisiune din Biblie este: "EU voi fi cu tine".

Inainte ca Adam si Eva sa pacatuiasca, inainte ca ei sa aiba nevoie de iertare, le-a fost promisa prezenta lui Dumnezeu. El avea sa umble cu ei in racoarea zilei. Promisiunea a ajuns la Enoh, care "a umblat cu Dumnezeu". Aceeasi promisiune le-a fost facuta lui Noe, lui Avraam si Sarei, lui Iacov si Iosif, lui Moise si David, lui Amos, Mariei si lui Pavel, precum si multora, prea multi pentru a-i enumera pe toti. Ea este cea care ne da curaj: "Nu te inspaimanta si nu te ingrozi, caci Domnul, Dumnezeul tau este cu tine pe oriunde vei merge." Aceasta promisiune i-a ajutat pe toti acestia sa inainteze prin intuneric. "Chiar daca ar fi sa umblu prin valea umbrei mortii, nu ma tem de nici un rau, caci TU esti cu mine." Dumnezeu i-a dat poporului Israel cortul Intalnirii si Chivotul Legamantului, mana si Templul, un stalp de nor si unul de foc, ca semne care sa le spuna neincetat: "Nu uita! Eu sunt cu tine."

Cand Dumnezeu Insusi a venit pe pamant, numele Sau rascumparator a fost Emanuel - Dumnezeu este cu noi. Cand Isus a parasit acest pamant, a facut-o cu promisiunea ca va trimite Duhul Sfant astfel incat: "Eu voi fi cu voi in toate zilele, pana la sfarsitul veacului."
John Ortberg

Dumnezeu vorbeste...

Dumnezeu vorbeste prin lucruri comune cum ar fi gatitul si conversatia obisnuita, prin actul povestirii si al iubirii, prin pescuit, prin ingrijirea animalelor, prin porumb dulce si flori, prin sport, muzica si carti, prin cresterea copiilor - prin toate micile detalii care alcatuiesc viata noastra de fiecare zi si prin care razbate harul lui Dumnezeu.

Garrison Keillor

Unde este Dumnezeu cand imi merge bine?

Dragul meu cititor, probabil acest titlu al articolului ti se pare ciudat, dar ma gandesc ca e o intrebare care prea adesea uitam sa o punem. De prea multe ori ne intrebam unde este Dumnezeu atunci cand suferim, atunci cand lucrurile nu ne merg deloc bine, ci ne merg din rau spre mai rau( vezi Urme pe nisip).

Sunt atatea carti care incearca sa ajute oamenii depresivi, oamenii care nu IL vad pe Dumnezeu in mijlocul necazului lor, dar oare doar cand suntem in necaz trebuie sa ne aducem aminte de Dumnezeu?


Hmmm... mi se pare destul de interesant ca cineva sa vina si mereu sa imi ceara ajutorul(presupunand ca eu sunt expertul care mereu il poate ajuta) si il ajut totdeauna, dar cand ii merge bine, sau cand ii rezolv problemele, nu primesc nici macar un multumesc in schimb.


Oare nu asa suntem si noi cu Dumnezeu? Oare nu ne aducem imediat aminte de EL atunci cand vin problemele in viata noastra, dar la fel de repede uitam de EL cand ne merge bine?
De ce atunci cand suferim strigam catre Dumnezeu: "De ce eu Doamne? De ce eu?"


De ce nu ar striga suparat astfel un om catre Dumnezeu imediat dupa ce afla ca este marele castigator la lotto, sau dupa ce i s-a marit salariul, sau a primit o prima, sau a fost promovat? 
De ce de cele mai multe ori uitam sa ne bucuram impreuna cu Dumnezeu atunci cand lucrurile ne merg bine?




De ce?... De ce?... De ce?


Stoica Timotei

Ca sa IL binecuvantez pe Dumnezeu trebuie sa indeplinesc anumite cerinte?!?

Psalmii 103:1 Binecuvântează, suflete, pe Domnul, şi tot ce este în mine să binecuvânteze Numele Lui cel sfânt!
Psalmii 103:2 Binecuvântează, suflete, pe Domnul, şi nu uita nici una din binefacerile Lui!
Psalmii 103:3 El îţi iartă toate fărădelegile tale El îţi vindecă toate bolile tale;
Psalmii 103:4 El îţi izbăveşte viaţa din groapă, El te încununează cu bunătate şi îndurare;
Psalmii 103:5 El îţi satură de bunătăţi bătrâneţea, şi te face să întinereşti iarăşi ca vulturul.
Psalmii 103:6 Domnul face dreptate şi judecată tuturor celor asupriţi.
Psalmii 103:7 El Şi-a arătat căile Sale lui Moise, şi lucrările Sale copiilor lui Israel.
Psalmii 103:8 Domnul este îndurător şi milostiv, îndelung răbdător si bogat în bunătate.
Psalmii 103:9 El nu Se ceartă fără încetare, şi nu ţine mânia pe vecie.
Psalmii 103:10 Nu ne face după păcatele noastre, nu ne pedepseşte după fărădelegile noastre.
Psalmii 103:11 Ci cât sunt de sus cerurile faţă de pământ, atât este de mare bunătatea Lui pentru cei ce se tem de El;
Psalmii 103:12 cât este de departe răsăritul de apus, atât de mult depărtează El fărădelegile noastre de la noi.
Psalmii 103:13 Cum se îndură un tată de copiii lui, aşa Se îndură domnul de cei ce se tem de El.
Psalmii 103:14 Căci El ştie din ce suntem făcuţi; Îşi aduce aminte că suntem ţărână.
Psalmii 103:15 Omul! zilele lui sunt ca iarba, şi înfloreşte ca floarea de pe câmp.
Psalmii 103:16 Când trece un vânt peste ea, nu mai este, şi locul pe care-l cuprindea, n-o mai cunoaşte.
Psalmii 103:17 Dar bunătatea Domnului ţine în veci pentru cei ce se tem de El, şi îndurarea Lui pentru copiii copiilor lor,
Psalmii 103:18 pentru cei ce păzesc legământul Lui, şi îşi aduc aminte de poruncile Lui, ca să le împlinească.
Psalmii 103:19 Domnul Şi-a aşezat scaunul de domnie în ceruri, şi domnia Lui stăpâneşte peste tot.
Psalmii 103:20 Binecuvântaţi pe Domnul, îngerii Lui, care sunteţi tari în putere, care împliniţi poruncile Lui, şi care ascultaţi de glasul cuvântului Lui.
Psalmii 103:21 Binecuvântaţi pe Domnul, toate oştirile Lui, robii Lui, care faceţi voia Lui!
Psalmii 103:22 Binecuvântaţi pe Domnul, toate lucrările Lui, în toate locurile stăpânirii Lui! Binecuvântează, suflete, pe Domnul
 
 Dragul meu cititor, vreau doar cateva lucruri sa spun care pe mine m'au cercetat de curand, din acest Psalm.
Doar cateva intrebari vreau sa pun, si anume:
  1. Trebuie sa indeplinesc vreo cerinta pentru a-L putea lauda/binecuvanta pe Dumnezeu?
  2. Pot sa IL laud/binecuvantez oricum pe Dumnezeu?
  3. Ce anume trebuie sa indeplinesc pentru a-L putea lauda/binecuvanta pe Dumnezeu?
Oare ultimele lucruri enumerate(cele scrise  in albastru) nu sunt cerinte care trebuie sa le indeplinesc pentru a-L lauda/binecuvanta pe Dumnezeu?

Stoica Timotei

Pentru tine, omule...

Iov 11:13 Tu, îndreaptă-ţi inima spre Dumnezeu, întinde-ţi mâinile spre El.
Iov 11:14 Depărtează-te de fărădelege, şi nu lăsa nedreptatea să locuiască în cortul tău.
Iov 11:15 Şi atunci, îţi vei ridica fruntea fără teamă, vei fi tare şi fără frică;
Iov 11:16 îţi vei uita suferinţele, şi-ţi vei aduce aminte de ele ca de nişte ape care s-au scurs.
Iov 11:17 Zilele tale vor străluci mai tare decât soarele la amiază, întunericul tău va fi ca lumina dimineţii.
Iov 11:18 Vei fi plin de încredere, şi nădejdea nu-ţi va fi zadarnică. Te vei uita în jurul tău, şi vei vedea că te poţi odihni liniştit.
Iov 11:19 Te vei culca şi nimeni nu te va tulbura, şi mulţi vor umbla după bunăvoinţa ta.

Fugi de vorbărie

  1. Multă pace am putea avea noi, dacă nu ne-am bate capul așa de mult cu ceea ce zic și ceea ce fac alții, și cu ceea ce nu ne privește pe noi. Cum poate să rămână multă vreme în pace omul care se amestecă în treburile altora, caută în afară pricini de liniște, dar de lăuntrul său puțin se îngrijește sau rar de tot? Ferice de cei simpli și smeriți cu inima că aceia multă pace vor avea!
  2. De ce unii sfinți s-au ridicat la atâta desăvârșire și la atâta lumină prin adevăr? Pentru că și-au dat silința să scape de toate poftele păcătoase; și așa au putut să se alipească din toată inima de Dumnezeu și să fie slobozi față de ei înșiși. Avem vrăjmași care nu ne lasă în pace: în noi, patimile care dau atâta de lucru sărmanei noastre inimi, și afară de noi lucrurile trecătoare, care ne țin inima în neliniște necurmată, și o poartă de la un simțământ la altul. Rareori putem birui un singur păcat, și ne lipsește cu totul râvna sfântă de a deveni din zi în zi mai buni; iată de ce rămânem mereu căldicei, dacă nu chiar reci de tot.
  3. Dacă am fi răstignit poftele noastre trupești și dacă lăuntrul nostru n-ar mai fi jucăria pornirilor noastre, am putea să ne ocupăm cu lucruri dumnezeiești și am gusta chiar de pe acum ceva din cereasca privire a adevărului. Cea mai mare piedică la aceasta, poate chiar singura piedică, este că nu suntem izbăviți de patimi și de pofte necurate, și nu ne silim să mergem pe calea spre desăvârșire, pe care au mers cei sfinți. La cel mai mic necaz pe care-l întâmpinăm, ne pierdem îndrăzneala și ne întoarcem iarăși la mângâieri omenești.
  4. Dacă am fi tari în luptă ca niște ostași viteji, fără îndoială că am vedea ajutorul Domnului, venind de sus peste noi. Căci după cum ne dă prilejuri de luptă ca să biruim, tot așa este gata să ne trimită ajutorul Său dacă luptăm și nădăjduim în harul Lui. Iar dacă toată înaintarea noastră în bine o punem numai în păzirea rânduielilor dinafară ale religiei, evlavia noastră se stinge iute. La rădăcină, trebuie să punem securea, pentru ca, odată curățiți de rele, să putem primi netulburata pace a sufletului.
  5. Dacă am dezrădăcina în fiecare an măcar numai un singur cusur, curând am ajunge oameni desăvârșiți. Se întâmplă însă tocmai dimpotrivă; căci, s-o spunem spre rușinea noastră, la începutul întoarcerii noasre la Dumnezeu, eram mai curați și mai buni decât suntem acum după atâția ani de credință. Râvna noastră pentru bine și înaintarea noastră pe calea cea bună ar trebui să sporească din zi în zi; dar iată că a ajuns lucru rar a cineva să mai păstreze râvna dintâi. Dacă, în lupta cu pornirile rele, ne-am da de la început puțină silință, la urmă toate s-ar face cu ușurință și bucurie.
  6. Este mai greu să lucrezi împotriva obiceiului pe care ți l-ai făcut, dar și mai greu este să mergi cu bucurie împotriva voii tale; dar dacă nu poți să biruiești piedici puține și ușoare, cum vei birui pe cele mai grele? Împotrivește-te pornirilor rele chiar de când încep să se arate și dezvață-te cât mai repede de obiceiurile rele, ca nu cumva încetul să ajungi la greutăți și mai mari. O, de ai pricepe câtă pace ai câștiga și câtă bucurie ai face altora, fiind bun și făcând bine! Cred că atunci ai avea multă grijă de înaintarea ta în credință.
Thomas A. Kempis, Imitatio Christi (București: Edit. Stephanus, 1994), pp. 17-19. 

Despre pacat

Numeri 32:23 "Dar daca nu faceti asa, pacatuiti impotriva Domnului si sa stiti ca pacatul vostru va va ajunge."

De ce este periculos sa accept compromisuri si pacate in viata mea?

Ce inseamna "pacatul tau te va ajunge"?

 "Pacatul tau te va gasi. El te va marca, te va injosi, te va fura si, daca il vei lasa sa continue, te va duce la degradare, te va distruge"

Doamne, Te rog, da-ne Tu puterea sa fim biruitori in lupta noastra impotriva pacatului!

Stoica Timotei

Din invataturile apostolului Pavel...

2 Corinteni 5:14 "Căci dragostea lui Hristos ne strânge; fiindcă socotim că, dacă Unul singur a murit pentru toţi, toţi deci au murit."

2 Corinteni 6:14 "Nu vă înjugaţi la un jug nepotrivit cu cei necredincioşi. Căci ce legătură este între neprihănire şi fărădelege? Sau cum poate sta împreună lumina cu întunericul?"

Te-aleg mereu

Pun si eu o intrebare, ca si cetateanul turmentat din opera lui Caragiale: „Eu cu cine votez?”

Eu pe cine sa aleg? Aleg eu sa traiesc supus lui Dumnezeu in fiecare zi?
Este o cantare care spune astfel: "Isuse, dintre toti, Te-aleg mereu"

Oare sa fie adevarate aceste cuvinte in viata mea?
Doamne ajuta! Doamne da izbanda!



Dumnezeu sa va binecuvanteze!

România votează...

Astăzi este ziua alegerilor... Ziua în care românii votează președintele pe care îl vor. Eu inca nu am fost la vot, trebuie sa recunosc, dar cred ca voi merge:)

Oare cine va ieși ca și Președinte al României? Să fie tot Băsescu? Sau poate Crin Antonescu? Sau Geoană???

Nu știu cine va ieși ca președinte, dar doresc ca orcicine ar ieși ca și președinte să fie binecuvântat de Dumnezeu cu multă înțelepciune pentru a cârmui țara cât mai bine posibil. Totodată, mă rog ca acest om să fie caracterizat de o integritate spirituală.

Fie ca Dumnezeu să binecuvânteze România!

Stoica Timotei

Adopta declaratia 268

Ce este declaratia 268?


Isaia 26:8 "De aceea Te astepta, Doamne, si pe calea judecatilor Tale; sufletul nostru suspina dupa Numele Tau si dupa pomenirea Ta."


Pot eu oare cu o convingere ferma sa adopt o astfel de declaratie in viata mea?


Doamne ajuta!

In atentia pastorilor

"Unde este dragostea noastra fata de oameni daca fiecare slujba se adreseaza sfintilor si nu incercam sa salvam acele suflete nenorocite, captive, din ghearele Diavolului? El ii poate duce pe multi in iad, in timp ce noi suntem ocupati cu mangaierea sfintilor si predicarea privilegiilor lor. Fie ca Dumnezeu sa ne dea mila pentru sufletele pierdute, astfel ca sa-i putem mustra si avertiza cu dragoste si sa-i smulgem din stransoarea mortala a Satanei! Este adevarat ca invatatorii au rolul ispravnicilor de a oferi mana celor sfinti, dar oare aceasta inseamna ca ceilalti ascultatori nu vor beneficia de nimic?"
William Gurnall