duminică, 15 mai 2016

Lecții pentru viață... de la niște pantofi rupțiÎn cursul zilei de ieri mi s-a întâmplat. Nu mă așteptam la asta. Nici măcar nu-mi trecea prin minte. Oricât aș fi vrut să nu se întâmple, s-a întâmplat. Mie. Cu toate că a fost foarte jenant, mă bucur că mi s-a întâmplat. Și nu, nu mă bucur de ceea ce s-a întâmplat, ci mai degrabă de ceea ce am învățat din asta.

Un prim lucru pe care l-am învățat este acesta: În viață ți se întâmplă lucruri neprevăzute. Am pornit de acasă fără să știu că urma să mi se întâmple ceva. Cu siguranță, dintre multele lucruri la care m-aș fi gândit că mi s-ar fi putut întâmpla, acesta nu se număra printre ele.

Un alt lucru pe care l-am învățat: Aparențele pot fi foarte înșelătoare. Acasă mi-am periat și lustruit pantofii, cum fac de obicei când mă pregătesc din timp înainte de a pleca undeva. Cu mare atenție și grijă i-am pregătit înainte de a-i încălța. Am pornit de acasă. Totul părea în ordine, până când: „Crack!” Ditamai gaura în talpa papucului. Nu știu cât de mult am mers așa până mi-am dat seama de realitate. Aparențele pot fi de multe ori înșelătoare. De fapt, cred că am un cuvânt din propoziția anterioară este în plus, și anume „pot”. Aparențele sunt de multe ori înșelătoare. De câte ori arăt a fi ceva ce nu sunt! Cineva care îmi doresc a fi, dar care încă nu sunt! Imaginea contează! Aparențele contează! „Ce-o să zică dacă ar ști care-i, de fapt, adevărul? Mai bine nu...!” În spatele multor aparențe „lustruite”, se pot ascunde rupturi, probleme, frământări... despre care n-ai habar.

Și... un alt lucru pe care l-am învățat: Dacă n-ai o bază sănătoasă/solidă, vei șchiopăta. Pe măsură ce pășeam, talpa pantofului se deteriora tot mai mult, iar lucrul acesta m-a făcut să nu mai pot călca bine pe piciorul stâng. „Vrem ceva practic, frate!”, „Vrem practică!”, „Ne-am săturat de atâta teorie/de atâtea doctrine!” - acestea reprezintă manifestul multora astăzi. Dacă n-ai o talpă solidă, vei șchiopăta! Dacă nu-ți fundamentezi practica pe o învățătură solidă, am tot dreptul să-mi pun semne de îndoială cu privire la practica ta, pentru că s-ar putea să șchiopăteze. Baza trăirii noastre trebuie să fie și să rămână Cuvântul lui Dumnezeu! El este baza credinței noastre! El este baza mântuirii noastre! El este Cuvântul revelat al lui Dumnezeu pentru noi! Nu-ți baza trăirea pe experiențe sau pe sentimente! Astea-s tălpi „de unică folosință” (sau chinezești?) care te vor face - mai mult ca sigur - să șchiopătezi! E grea viața asta.

Mi-a fost greu drumul până acasă, dar am ajuns cu bine. Toată ziua de ieri am meditat la lucrurile astea. Cu siguranță că apostolul Pavel când cita din Vechiul Testament versetul care spune că frumoase sunt picioarele celor care vestesc Evanghelia, nu se referea la încălțămintea acestora!
Vă doresc vieți solide, bazate pe Cuvântul de nestrămutat și de neclintit al lui Dumnezeu, trăite prin puterea Duhului Său cel Sfânt!
Provocare pentru săptămâna necunoscută ce ne stă înainte: Nu mai pune mare accent pe aparențe, ci asigură-te că ești adânc înrădăcinat în Cuvântul lui Dumnezeu, făcând voia Sa. Ia aminte la ceea ce Dumnezeu vrea să-ți vorbească, pentru că s-ar putea s-o facă... printr-un pantof cu talpa ruptă (sau chiar doi)!