sâmbătă, 21 noiembrie 2009

Despre Cuget

"Cugetul poate fi definit ca influenta divina aflata la lucru in om pentru a-l opri de la pacat. O dovada a originii lui este aceea ca el intotdeauna vorbeste impotriva pacatului si pentru neprihanire. Prin urmare, nu poate fi produsul inimii noastre, care in starea sa decazuta este "nespus de inselatoare si deznadajduit de rea"(Ieremia 17:9). Dumnezeu foloseste cugetul pentru a oferi tuturor oamenilor cunostinta neprihanirii Sale, astfel incat in ziua judecatii nimeni sa nu poata spune ca s-a aflat in nestiinta(Romani 1). Cand devii crestin si te daruiesti, trup si suflet, lui Dumnezeu, Duhul Sfant incepe cu seriozitate sa te desavarseasca in Hristos."
 Willian Gurnall

Ascultare și supunere

  1. Nu e puțin lucru să stai sub ascultare, să trăiești sub un mai-mare și să nu fii de capul tău. Este mult mai sigur să asculți, decât să poruncești. Mulți se supun mai mult de nevoie decât din dragoste pentru Dumnezeu; aceștia sunt totdeauna amărâți și cu murmurul pe buze. Ei nu vor ajunge la adevărata slobozenie a duhului, până nu se vor supune mai-marilor lor din toată inima, pentru Dumnezeu. Bietul de tine! Dute unde voiești că pace nu vei afla decât în smerita supunere față de mai-marele tău. Crezi că în alt loc va fi mai bine de tine? Află că schimbarea locurilor a înșelat pe mulți.
  2. Este adevărat că fiecăruia îi place mai mult să trăiască după capul său și să se unească mai bucuros cu cei de același gând cu el. Dar dacă Dumnezeu este în mijlocul nostru, de dragul păcii suntem datori să lăsăm uneori la o parte părerea noastră. Căci care om este așa de înțelept încât să le știe pe toate? Nu te încrede deci prea mult în părerea ta, ci ascultă și părerile altora. Chiar când părerea ta e bună, dar din dragoste pentru Dumnezeu renunți la ea, ca să te supui altuia, crede-mă, că aceasta îți va aduce mai mult folos decât dacă te-ai fi luat după capul tău.
  3. Am auzit adeseori spunându-se că este mult mai sigur să primești sfaturi decât să dai, și așa este. Se prea poate ca părerea ta să fie tot atât de bună ca și a altora; a nu te pleca însă la părerea altora nici chiar atunci când ei și-o sprijinesc pe cuvinte sănătoase, este semn sigur de mândrie nebună și de încăpățânare.
  Thomas A. Kempis, Imitatio Christi (București: Edit. Stephanus, 1994), pp. 15-16.

Despre discernamant

"Discernamantul este ca si condusul unui automobil pe timp de noapte; farurile arunca doar atata lumina cat sa vedem urmatoarea bucatica de drum, care se afla imediat in fata noastra. Dar aceasta lumina este suficienta pentru a ne purta spre casa."
Suzane Farnham