duminică, 28 august 2016

Cercetați toate lucrurile și luați ce este rău - despre negativism



Mi se întâmplă, adesea, ca atunci când ascult o predică să fiu puțin mai critic (poate este un „defect profesional”). Ca urmare a acestui lucru, am observat ceva care-mi pare cam nesănătos. Există anumite predici, mesaje, îndemnuri, articole sau chiar cărți care îți dau impresia că nu există nimic bun: în nimeni, niciunde, nicăieri. Sunt predici în care ne sunt expuse doar probleme după probleme, lipsite parcă de vreo soluție. Am auzit predici care de la început și până la sfârșit au scos în evidență aspecte negative ale mai multor personaje/evenimente din Biblie.
Nu vreau să-ți sugerez că nu-i bine să cunoști lucrurile negative sau problemele care există. Ce vreau să accentuez în acest articol este tendința asta parcă tot mai mult accentuată înspre negativism. Probleme peste probleme, necazuri peste necazuri, căderi peste căderi, păcate peste păcate… oare nu este nicio… SOLUȚIE?!?
 
Cu câteva săptămâni în urmă discutam cu tatăl meu și el a sesizat de asemenea problema aceasta. Nu negăm realitatea lucrurilor greșite, nu negăm realitatea lucrurilor negative. Dar, cu ce mă ajută să știu doar despre existența lor, dacă nu mi se oferă/prezintă nicio alternativă?
 
Simplu frate! Îți spun eu care-i alternativa: Nu fă și tu la fel ca…!
 
Bine, bine… nu fac, dar atunci ce trebuie să fac?
 
Famenului etiopian, după ce i s-a deslușit cartea prorocului Isaia și i s-a prezentat problema, implicit putem înțelege din textul biblic (Faptele Apostolilor 8)  că Filip i-a spus și despre botez. Drept urmare, acesta l-a întrebat pe Filip: „Uite apă; ce mă împiedică să fiu botezat?”
Dacă ar fi fost întrebați astăzi unii predicatori, după ceva vreme ar fi venit cu mesaje precum: „Zece piedici în calea botezului”, „Șapte bariere în drumul spre cer”, „Trei opreliști …” etc.
 
Ce bine că Filip nu a făcut așa! Aici aș putea spune mai multe lucruri pe care le-ar fi putut face/spune. Nu uita, omul cu care stătea Filip de vorbă era famen, era ministru de finanțe al Etiopiei. Oare nu avea biserica nevoie de susținere financiară? Nu vreau, totuși să mă depărtez de subiect. Atunci, ce a făcut Filip?
 
„Filip a zis: «Dacă crezi din toată inima, se poate.»” Atât! Nimic mai mult.
De multe ori ne place să complicăm lucrurile. Cineva spunea că cel mai greu lucru pe care un om îl poate face este să păstreze simplitatea.
 
Da, sunt multe probleme, sunt multe necazuri, sunt multe lucruri rele. E bine să le știm, dar să nu ne oprim la ele. Cred că privirea noastră trebuie să fie ațintită spre Căpetenia și Desăvârșirea credinței noastre, adică Domnul Isus (vezi Evrei 12:1, 2).
Spunea Billy Graham: „I've read the last page of the Bible, it's all going to turn out all right.” („Am citit Biblia până la capăt. Totul o să fie bine.”)
 
Suntem de partea Învingătorului. Cel care este în noi este mai mare decât cel ce este în lume. Încrede-te în El. Încrede-te în El din toată inima. Încrede-te în El și nu vei regreta. Chiar dacă nu întrezărești luminița de la capătul tunelului, nu descuraja, privește la Hristos.
 
 
Stoica Timotei