duminică, 15 noiembrie 2009

Cu cine stai în legătură și cu cine te împrietenești

  1. Nu-ți deschide inima față de oricine; păsul tău spune-l numai omului înțelept și temător de Dumnezeu. Cu tineri și cu străini fii mai rar împreună. Pe bogați să nu-i lingușești și pe cei mari să nu te duci des. Întovărășește-te mai degrabă cu cei smeriți și simpli, evlavioși și virtuoși; și vorbește cu ei lucruri care sunt spre zidire. Nu fi prea intim cu nici o femeie, ci mulțumește-te să te rogi lui Dumnezeu pentru toate femeile. Legătură strânsă numai cu Dumnezeu să dorești, dar de legăturile cu oamenii ferește-te.
  2. Să ai în inimă dragoste față de orice om; a avea însă prietenie cu oricine nu este un lucru bun. Adeseori o persoană necunoscută strălucește de departe; când însă e cunoscută mai de aproape, își pierde strălucirea în ochii celor ce o privesc. Câteodată ne închipuim că vom plăcea altora împrietenindu-ne cu ei; când însă aceia descopăr cusururile noastre, vedem că neplăcerea lor pentru ele este mai mare decât mulțumirea că ne-au cunoscut.
 Thomas A. Kempis, Imitatio Christi (București: Edit. Stephanus, 1994), p. 15.

Un comentariu:

  1. as complecta, spunand, ca nu neaparat a te `imprietenii` asa cum este el perceput, ci aspectul camaraderiei pe temen lung este o cursa alaturi de oamenii nepotriviti. a avea legaturi echilibrate, intelepte cu anumite categorii de oameni, indiferent de moralitatea, ideologia sau spiritualitatea acestora, este inevitabil la un moment dat in viata. http://www.youtube.com/watch?v=rZpcRemufO4

    :)
    mai bine decat as putea s-o spun eu ever!:)

    RăspundețiȘtergere

Parerea ta va fi bagata in seama si apreciata ;)