miercuri, 11 noiembrie 2009

Mușamalizarea pacatului

Citind "Sfaturi pentru predicatori", am dat peste o ilustratie foarte frumoasa, cu un mesaj adevarat si limpede, si m-am gandit sa consemnez aceasta aici:)

Era un om intr-un oras din Anglia care a fost descoperit, avand cu el o pusca si un caine, pe cand viola domeniul unui gentilom; respectivul a spus ca el nu face altceva decat sa caute ciuperci! Puteti sa imi spuneti ce au in comun pusca si cainele cu ciupercile? In orice caz, stapanul proprietatii a atins buzunarul omului si, simtind ceva moale, l-a intrebat: "Ce este aceasta?" Cand i s-a spus ca urechile erau prea mari pentru un iepure, el a remarcat ca era doar un iepuras - dar s-a dovedit ca in buzunar era un iepure de camp frumos si durduliu. Atunci, omul a afirmat ca gasise iepurele langa niste ciuperci, dar ca intentia lui a fost sa ia doar ciupercile!

Ei bine, aceasta este o ilustratie remarcabila. De indata ce-l prinzi pe un om si incepi sa-l acuzi de pacat, el spune: "Pacat, domnule? Oh, nu! Faceam doar un lucru foarte potrivit, numai ceea ce sunt foarte indreptatit sa fac; cautam ciuperci, nu faceam braconaj!" Tu il presezi putin mai indeaproape si incerci sa-l aduci la convingerea ca a pacatuit, iar el spune: "Da, poate ca lucrul a fost mai grav, dar poate ca am gresit putin; dar a fost doar un iepure!" Cand omul nu mai poate sa nege ca este vinovat de comiterea pacatului, el spune ca a fost doar un pacat foarte mic; si mai dureaza pana sa-l faci sa admita ca pacatul este extrem de pacatos; intr-adevar, nici o putere omeneasca nu poate produce vreodata o convingere veritabila in inima unui pacatos; trebuie sa intervina lucrarea Duhului Sfant.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Parerea ta va fi bagata in seama si apreciata ;)