sâmbătă, 1 iunie 2013

E suficient doar să-ți pară rău și să-ți ceri scuze?

Un subiect adesea controversat este cel al părerilor de rău și al scuzelor pe care ni le adresăm unii altora. Acum două zile, eram în mașină în drum spre Suceava și, în timp ce meditam la acest subiect o mașină ne depășește pe linie continuă (fiind în urcușul unui deal), atunci am înțeles într-un mod puțin mai clar acest subiect.

După cum ai observat, în ultimele postări am cam ținut-o cu imagini pentru o înțelegere puțin mai clară a diferitelor subiecte tratate. M-am hotărât să păstrez această tradiție.
Deci, despre ce ar putea să fie vorba?

M-am imaginat pe mine la volanul mașinii care a intrat în depășire pe linie continuă, în momentul în care greșesc cuiva apropiat. Se poate să-mi dau seama de greșeala pe care am comis-o, așa că-mi pare rău și-mi cer iertare (eu continuând în acest timp să înaintez pe contrasens - mi-am dat seama că am încălcat legislația rutieră și îmi pare rău pentru acest lucru... și înaintez pe contrasens cu părerea de rău).

Repet întrebarea adresată în titlul articolului: E suficient doar să-ți pară rău și să-ți ceri scuze?

Îmi aduc aminte de acea întâmplare care descrie un om într-o adunare rugându-se (sincer!) astfel: „Doamne, îmi pare rău și Te rog să mă ierți pentru sacul de porumb pe care l-am furat săptămâna aceasta. Dar, Doamne, Te rog să mă ierți și pentru sacul de cartofi pe care vreau să-l fur săptămâna viitoare.” Ce e greșit în această rugăciune? Și-a dat seama că a greșit și și-a cerut iertare... dar a continuat să înainteze... pe contrasens.

Ce vreau să înțelegem este faptul că părerea de rău este primul pas, al doilea este a-ți cere iertare, dar acești doi pași nu sunt suficienți dacă continuăm în aceeași stare, făcând aceleași lucruri ofensatoare, înaintând pe contrasens.
Soluția este să revenim din nou pe banda noastră. Transpus în viața noastră, să luăm atitudine și să ne dăm silința în a ne schimba acea parte a comportamentului nostru care (în mod repetat!) a ofensat pe cei din jurul nostru.
Cred că acesta ar putea fi un înțeles al versetului „Întrucât atârnă de voi, trăiți în pace cu toți oamenii.”

Nu mai înainta pe contrasens! De ce? Nu vezi mașina din față ce se îndreaptă cu viteză spre tine... și tu spre ea? Da... poate fi fatală pentru multe relații... inclusiv pentru relația cu Dumnezeu. Dumnezeu nu dorește să petecească o viață păcătoasă, ci El vrea să o înnoiască.

Așadar, haideți să revenim pe banda noastră oridecâte ori este nevoie. 

Stoica Timotei

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Parerea ta va fi bagata in seama si apreciata ;)