vineri, 14 octombrie 2011

Plecat la vanat de... propriile-mi greseli

Plimbandu-ma prin Bucuresti, seara, observ o femeie in fata mea care scapa intentionat jos, la granita trotuarului cu asfaltul, niste gunoaie. Fiind aproape de ea, ii spun:
- Doamna, nu va suparati, trotuarul nu e cos de gunoi!
- Ce-ti pasa tie?, raspunse ea.
- Doamna, m-am adresat eu, dumneavoastra priviti generatia tanara ca fiind iresponsabila, razvratita, plina de destrabalare, plina de lipsa de respect si multe astfel de calitati. Dar ce vreti mai mult de la generatia noastra de tineri, daca generatia inaintata noastra e precum dumneavoastra?
- Cum indraznesti?...
- Doamna, lasa-ti-ma va rog sa termin ce am de spus! Cum puteti cere unei generatii tinere sa fie o generatie model, daca nu are un model de urmat. Vrem o tara curata, vrem sa traim bine, dar in ceea ce ne priveste pe noi, sa nu contribuim cu nimic la aceasta. Nu mi se pare corect. Daca un tanar ar fi facut gestul pe care dumneavoastra l-ati facut mai devreme, care credeti ca ar fi fost reactia dumneavostra? Sunt sigur ca ati fi privit cu ochi critici acel gest si, inca o data, v-ati fi convins ca generatia tanara e o generatie lipsita de respect. Vi se pare normal lucrul acesta?
- Tinere, nu stiu cine esti, dar ceea ce tocmai mi-ai spus mi-a dat de gandit. O de-ar fi si ceilalti tineri la fel ca tine!...

Discutia aceasta imaginara cu acesta femeie se incheie aici, pentru ca deja intra pe un domeniu placut firii si nu vreau sa o hranesc. Discutie imaginara??? Da, discutie imaginara! Dar gestul femeii respective nu e imaginar. Cand am trecut pe langa dansa, doar am oftat in semn de dezamagire pentru lucrul pe care tocmai il facuse. Dar, dupa ce am trecut mai departe, in mintea mea s-a desfasurat acest dialog.


Cred ca ai putut observa cat de usor putem observa greselile din vietile celorlalti. De fapt, daca stam bine sa ne gandim, in cazul in care piata muncii ar cauta oameni care sa contabilizeze greselile altor oameni, cred ca am fi cei mai potriviti pentru acel loc de munca. Dau slava Domnului ca nu exista un astfel de loc de munca! Ceea ce vreau totusi sa aduc la atentia ta, drag cititor, este urmatorul lucru:
In loc sa vanam greselile celor din jurul nostru, sa incepem sa vanam propriile greseli si sa ne dorim sa nu le mai repetam. Puterea aceasta vine de la Domnul. Trebuie doar sa ne-o dorim. Esti tu dispus sa iti doresti din toata inima o astfel de schimbare sincera/reala in viata ta?


Stoica Timotei

Un comentariu:

  1. Totusi, puteai sa ii atragi atentia si realmente sa o pui pe ganduri! :)
    Asa, ea va continua sa staruie in greseala...ce poti face insa e sa te rogi pentru ea, lucru pe care sunt convinsa ca ai inceput sa il faci din momentul in care ai vazut incidentul.

    RăspundețiȘtergere

Parerea ta va fi bagata in seama si apreciata ;)