miercuri, 12 ianuarie 2011

Religie vs Superstitie

Astazi am mers pana la Sibiu cu o masina de ocazie. Cand m-am suit in masina, am observat un lucru destul de interesant. Pe bordul masinii, atat in fata cat si in laterale, erau puse niste icoane, iar mai tarziu am aflat ca in torpedo este si o Biblie. Neputand sa imi potolesc curiozitatea, l-am intrebat pe sofer care este scopul atator icoane in masina. Dupa aceea el mi-a spus ca are si in torpedo o Biblie. Scopul cu care le-a pus in masina este protectia. Mi-a spus ca daca le tine in masina, nu va pati nimic pentru ca masina este protejata de Dumnezeu. Mai ales ca icoanele sunt sfintite, iar Biblia este una sfanta, fiind primita de la nu stiu ce calugar. Interesant... atunci am primit din partea lui Dumnezeu aceste ganduri pe care, in acest articol, ma straduiesc sa le impartasesc cu voi.

Religie vs Superstitie

SUPERSTÍȚIE, superstiții, s. f. Prejudecată care decurge din credința în spirite bune și rele, în farmece și vrăji, în semne prevestitoare, în numere fatidice sau în alte rămășițe ale animismului și ale magiei; p. ext. practică superstițioasă. – Din fr. superstition, lat. superstitio.
SUPERSTÍȚIE ~i f. 1) Credință primitivă în forțe supranaturale. 2) la pl. Ansamblu de astfel de credințe. 3) Comportament bazat pe credința în forțe supranaturale. 4) Credință în semne prevestitoare. [G.-D. superstiției; Sil. -per-sti-ți-e] /superstitio, ~onis. fr.
RELÍGIE, religii, s. f. 1. Sistem de credințe (dogme) și de practici (rituri) privind sentimentul divinității și care îi unește, în aceeași comunitate spirituală și morală, pe toți cei care aderă la acest sistem; totalitatea instituțiilor și organizațiilor corespunzătoare; confesiune, credință. ♦ Fig. Crez, cult. 2. Disciplină predată în școală, având ca scop educarea și instruirea elevilor în spiritul religiei (1) date. – Din fr. religion, lat. religio, -onis, germ. Religion.

(Sursa definitiilor de mai sus este www.dexonline.ro )

Probabil ca ai ras in sinea ta cu un aer de superioritate cand ai citit relatarea de mai sus despre acest om. Nu-l condamn. Aceasta este credinta lui pe care  a primit-o de la niste oameni care... prefer sa ma abtin sa merg mai departe in a-i descrie pentru ca starea mea de spirit acum nu este tocmai buna. Pur si simplu sunt manios cand aflu astfel de situatii. E strigator la cer!!! Cum poti sa crezi asa ceva?

Cat de usor religia s-a transformat intr-o adunatura de superstitii. Nu stiu ce fel de superstitii(=prejudecati) ai in credinta ta, dar stiu ca sistemul religios crestin in mare parte nu este in conformitate cu Biblia. De ce? Pentru ca omului ii place sa adauge si sa scoata cate ceva de la Cuvantul lui Dumnezeu. Vai de acesti oameni!!!

Cititorule, tie ma adresez! Examineaza-ti credinta! Oare nu cumva si credinta ta este de fapt compusa dintr-o adunatura de superstitii? Care sunt superstitiile care fac parte din credinta ta?

Sfat: Roaga-te intr-un mod cat se poate de sincer lui Dumnezeu ca sa iti descopere si sunt sigur ca EL ti se va descoperi si iti va arata ce este rau si ce trebuie schimbat.

Religie vs Superstitie

Cine castiga?

Stoica Timotei

3 comentarii:

  1. Sa nu judecam

    Exista in Pateric o intamplare din viata Sf. Antonie cel Mare, care demonstreaza ca fericirea nu ti-o asigura calea, ci modul in care mergi pe cale.

    Spre sfarsitul vietii, Antonie L-a intrebat pe Dumnezeu: "Doamne, mai exista vreunul pe lumea asta mai bun decat mine?".
    Dumnezeu i-a trimis un inger care i-a spus asa: "Du-te in orasul Alexandria si, primul om pe care-l vei intalni, sa stii ca e mai bun decat tine." S-a dus si a intalnit un mester pielar. L-a urmarit pana acasa. Omul avea un atelier de reparat obiecte din piele si o familie greu de intretinut. Antonie n-a vazut nimic deosebit la el. L-a intrebat totusi cum isi duce viata. Omul i-a spus ca nu face absolut nimic deosebit: "Dimineata ma scol, imi fac rugaciunea, si trec apoi la lucru in atelier. La pranz mananc impreuna cu familia si multumim toti lui Dumnezeu. Imi iubesc sotia si copiii, si am grija sa aiba cele de folos. Nu iau mai mult decat mi se cuvine pentru lucrul pe care-l fac, si caut sa nu fac rau nimanui".
    Antonie a primit o pilda de simplitate si a inteles ce voia sa ii spuna Dumnezeu. Si anume ca starea de monah nu este implinitoare in sine. Fericirea o atingi in functie de intensitatea cu care iti traiesti propria conditie, de calugar sau de mirean.

    RăspundețiȘtergere
  2. Nu judec!;)

    Pur si simplu am descris un eveniment din viata mea prin care Dumnezeu mi-a vorbit.

    Fericirea o atingi de felul in care traiesti(prin credinta sau prin vedere).
    Eu cred ca e bine totusi sa fim constienti de acele lucruri din viata noastra care nu sunt in conformitate cu Sfanta Scriptura si sa ne debarasam de ele. Este greu, dar nu imposibil.

    Dumnezeu sa te binecuvanteze!;)

    RăspundețiȘtergere
  3. Christos castiga! :) nici una nici alta nu sunt de nici un folos fara Christos!:) nu toate drumurile duc la roma, si nu apostolia te face urmas al lui Christos, ci Cristos te face apostol :)

    RăspundețiȘtergere

Parerea ta va fi bagata in seama si apreciata ;)