miercuri, 3 martie 2010

"Eu, fariseu??? Nicidecum!!!"

Avem de invatat ceva de la farisei? Cu siguranta cred ca avem de invatat foarte multe lucruri. De ce spun asta?
Pentru ca scopul Bibliei este nu numai de a transmite un mesaj, ci si de a reflecta o imagine. Imaginile Bibliei sunt in primul rand prezentate prin vietile personajelor ei. Aceste imagini nu sunt numai pentru a fi agatate pe perete ca un portret ca sa vad cum ar trebui sa arat, ci sunt o oglinda care sa-mi arate cum sunt eu de fapt. Daca nu ma vad pe mine insumi reflectat in Biblie, atunci valoarea ei pentru mine este mult diminuata sau chiar pierduta in intregime. De aceea cred ca am putea sa ne vedem reflectati foarte bine si prin farisei.

"Cum sa ma compar cu un fariseu? Acest lucru ar fi de neconceput."... acestea sunt reactiile multora dintre noi.

In Biblie nu exista alte personaje care sa fie mai criticate de Isus asa de aspru pentru rautatea lor.

"As putea fi fariseu? Niciodata!!! Isus ii numeste nebuni, ucigasi, fatarnici, pui de naparci[vipere] si morminte varuite. Este de necunceput sa-mi imaginez ca as putea semana cu vreunul din ei!!!"

Oare ei au incetat sa existe acum 2000 de ani? Raspunsul lui Tom Hovestol la aceasta intrebare este acesta: "Ma tem ca ei sunt si astazi vii si infloritori."


Foarte multi dintre noi(daca nu chiar toti) traim cu aceasta mentalitate despre farisei: "Fariseii sunt tipii cei mai rai din Biblie. Ei au fost responsabilii principali de rastignirea lui Cristos. Ei au fost tinta cuvintelor celor mai dure ale lui Isus si a celei mai acide condamnari."

Ganduri preluate din cartea "Fariseii vechi si noi"

Voi cum ii vedeti pe farisei? Daca ar fi sa ii descrieti intr-un cuvant, care ar fi acel cuvant pe care l-ati alege?


Stoica Timotei

3 comentarii:

  1. credinciosie. cred ca noi avem o imagine deformata despre farisei. ei, sunt liderii religiosi din vechime. da, au minusurile lor, au ciudateniile lor, insa nu trebuie sa uitam un lucru, cultura evreiasca, impreuna cu iudaismul contine perle de mare pret, pe care nu le putem dobandi altfel decat privind in lumina vechiului testament. :) e exact ca si acum, daca foarte multi pastori sunt rai, se opun vehement lucrarii Duhului Sfant, vor sa faca numai cum vor ei si conduc oamenii spre iad mintindui frumos, nu inseamna ca toti pastorii sunt rai.:) hai sa ne deschidem ochii si sa vedem lucrurile in intregime, nu doar cu jumatati de masura!:)

    RăspundețiȘtergere

Parerea ta va fi bagata in seama si apreciata ;)