vineri, 1 octombrie 2021

Diviziunea pe care o face Biblia vs. Diviziunile pe care le fac credincioșii


Unul dintre textele care ne vorbesc despre revenirea din slavă a Mântuitorului nostru este Matei 24. În acest capitol întâlnim și următoarele versete: „Atunci , din doi bărbați care vor fi la câmp, unul va fi luat și altul va fi lăsat. Din două femei care vor măcina la moară, una va fi luată și alta va fi lăsată” (v. 40, 41).

Ce înțelegem de aici? Nu toți oamenii vor fi luați în slavă. Nu toți oamenii vor avea parte de moștenirea cerească. În lumina adevărului Scripturii vedem că doar oamenii născuți din nou vor avea parte de gloria cerească.

Scriptura, da, împarte oamenii în două categorii (nu trei sau mai multe, ci doar două): Oameni care vor petrece veșnicia în prezența gloriei lui Dumnezeu, în bucurie, și oameni care își vor petrece veșnicia departe de gloria lui Dumnezeu, în chin groaznic.

Însă, în ceea ce ne privește pe noi, oamenii (în speță, noi, credincioșii), lucrurile nu stau atât de simplu. De ce? Deoarece noi avem o mulțime de criterii după care îi catalogăm pe ceilalți și, desigur, o mulțime de categorii.

Unii dintre noi au tupeul chiar să adapteze textul Scripturii (dacă nu direct, cu siguranță în mod indirect). Cam cum ar suna aceste versete?

„Atunci, din doi bărbați care vor fi la câmp, unul va fi luat, deoarece n-a primit vaccinul, iar altul va fi lăsat, deoarece a primit vaccinul. Din două femei care vor măcina la moară, una va fi luată, deoarece n-a primit vaccinul, iar alta va fi lăsată, deoarece a primit vaccinul.” (este valabil și invers!)

Sau, dacă e campanie electorală:

„Atunci, din doi bărbați care vor fi la vot, unul va fi luat, deoarece a votat cu un anumit partid politic, iar altul va fi lăsat, deoarece a votat cu un alt partid politic […]”

Din păcate, lucrurile care-i divizează pe creștini au ajuns să fie tot mai multe și tot mai diverse:

• Cu sau fără cravată? „Fără cravată, frate! Cravata este o săgeată în jos, înspre iad!” Mă întreb, de unde știu ei unde este iadul? Au fost să-l vadă?

• Cu sau fără batic? Cu sau fără sacou? Cu sau fără podoabe? Cu toc sau fără toc (aplicația aceasta, desigur, ține cont doar de femei)?

• Cu sau fără serviciu la stat?

• Implicat sau neimplicat în politică?

• Cu sau fără mască? Vaccinat sau nevaccinat?

• Calvinist sau arminian?

Acestea nu sunt toate, dar cred că ai prins ideea. Am ajuns să lăsăm ca anumite încredințări personale minore să facă numai diviziuni între noi.

Singura diviziune pe care o face Domnul este aceasta:

• Cu El sau fără El?

• Pe calea largă sau pe calea îngustă?

• Pe calea credinței sau pe calea lumii?

• Conformat chipului veacului acestuia sau transformat?

Poate ceea ce urmează să spun va fi un șoc pentru unii: În cer vor fi oameni care au purtat cravată și vor fi oameni care n-au purtat cravată. Vor fi femei care au purtat batic/toc/etc. și vor fi și femei care n-au purtat batic/toc/etc. Vor fi oameni care au lucrat la stat și vor fi oameni care au lucrat la privat (sau au fost șomeri). Vor fi oameni care au fost implicați în politică și vor fi oameni care n-au fost implicați în politică. Vor fi oameni care au purtat mască și vor fi oameni care n-au purtat mască. Vor fi oameni vaccinați și vor fi oameni nevaccinați (n-au nevoie de pașaport verde ca să ajungă acolo!). Vor fi calviniști și vor fi și arminieni.

Da, există diferențe între noi, iar unele dintre ele trebuie aduse la un numitor comun. Însă altele pot rămâne așa cum sunt. De ce am lăsat să apară între noi atât de multe diviziuni? De ce facem noi atât de multe diviziuni între noi? De ce?

Mântuitorul, după ce rostește aceste afirmații, conchide într-un mod cât se poate de practic: „Vegheați dar, pentru că nu știți în ce zi va veni Domnul vostru” (Matei 24:42).

O, dacă am avea perspectiva cerului în relațiile noastre! Atunci nu ne-am mai lăsa divizați de aceste diferențe minore dintre noi, ci ne-am ancora de un adevăr profund: „Dragostea lui Hristos ne strânge”.

Nu uita: Unitatea nu este același lucru cu uniformitatea. Se poate să existe unitate și armonie chiar și unde sunt anumite diferențe de înțelegere în diferite aspecte. Este altceva, ceva mult mai profund, care ne unește și care nu lasă ca aceste diferențe să ne divizeze.

Să trăim în lumina acestui adevăr!

Timotei Stoica


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Parerea ta va fi bagata in seama si apreciata ;)