vineri, 1 octombrie 2010

Viata omului, viata de tunel?


Probabil titlul acestui articol ti-a produs curiozitate care, la randul ei, te-a determinat sa intri aici si sa vezi despre ce este vorba(si bine ai facut).
Ieri am venit de la Bucuresti cu trenul si, in timp ce citeam dintr-o carte, am trecut printr-un tunel. Intunerec peste tot. Doar putina lumina ce era in tren. Tunelurile acestea nu sunt iluminate, precum cele ale metrourilor. La un moment dat mi-am dat seama ca ma apropii de iesirea din tunel, fara ca totusi sa ma fi uitat sa vad cat mai este din tunel(daca s-ar fi putut vedea asa ceva). Cum asa? Foarte simplu. Odata cu apropierea de iesirea din tunel am inceput sa vad lumina. Intunericul isi pierduse din ‘intunecime’, din intensitate, asadar stiam ca voi iesi atunci din tunel.
Ma gandesc la cateva lucruri legate de aceasta intamplare obisnuita(spun obisnuita pentru ca este normal sa vezi lumina la capatul tunelului – in cazul in care e zi afara):
1.       Traind o viata in tunel – oare de cate ori, ca si crestini, ne place sa credem ca suntem in lumina adevarului lui Dumnezeu, ca traim o viata care Ii este placuta lui Dumnezeu(chiar daca noua de multe ori ne place sa ne complacem in starea noastra pacatoasa)? Traim cu aceasta impresie ca suntem in lumina cand, de fapt, noi suntem in tunel, in intunerec. Viata traita in tunel(viata de tunel) nu este o viata separata de crestinism, de cunoasterea despre Dumnezeu, de credinta dracilor(credinta moarta – fara fapte; pentru mai multe detalii vezi Iacov 2:17-26), ci este o viata cand doar duminica vii putin la lumina(probabil ca e atunci cand vii la biserica si poate chiar iti doresti sa auzi Cuvantul lui Dumnezeu), dar in celelalte zile te intorci din nou in lumea ta, in intuneric, in locul in care nu vrei sa Ii permiti lui Dumnezeu sa lucreze in viata ta, pentru ca tie iti place sa traiesti asa cum esti. Viata traita in tunel este o viata de doua ori mai dificila decat o viata traita intr-un intuneric asolut sau intr-o lumina absoluta(folosesc cuvantul asolut pentru a exprima profunzimea lucrurilor descrise). Aceasta viata chiar si lui Dumnezeu ii este scarbita(Apocalipsa 3:16). Ne place cateodata sa traim in tunel, nu?
2.       Traind o viata in tunel, raspandind lumina – acesta este un alt gand pe care l-am primit din partea lui Dumnezeu in timp ce treceam prin acest tunel. Vazand cum peretele tunelului era luminat de catre lumina ce venea din tren ma gandeam la rugaciunea Domnului Isus, care spune: “Nu Te rog sa-i iei din lume…”(Ioan 17:15). Ce vreau sa spun prin aceasta? Noi crestinii avem un scop pe acest pamant, in aceasta viata traita in tunel. Lumina pe care am primit-o de la Dumnezeu prin Cuvantul Sau, acea lumina care ne-a schimbat vietile, nu trebuie sa o tinem ascunsa ‘sub obroc’, ci trebuie sa o tinem la vedere, pentru a-i lumina si pe ceilalti. “Teoria, ca teoria… dar practica ne omoara.” Gandindu-ma la acest lucru ma gandesc ca cea mai buna predica pe care o poate asculta cel de langa tine este marturia personala. Cred ca doar asa se raspandeste lumina care este in noi(daca nu se raspandeste inseamna ca…nu este…): prin marturia personala, prin ceea ce vede cel de langa mine ca fac, vorbesc… prin TRAIREA MEA.
3.       Traind o viata in tunel, raspandind lumina, ajungand in locul unde este lumina absoluta – este normal ca, daca raspandesti lumina in locul in care esti, sa ajungi in locul de unde ai primit acea mica lumina. Dar, daca lumina s-a stins, mai ai sansa sa iesi din tunel? Vei mai avea aceasta sansa doar daca vezi la cel de langa tine lumina si daca doresti ca Dumnezeu sa iti reaprinda din nou lumina. Care este acel loc de lumina unde vei ajunge? RAIUL. Dar daca nu vei face aceste lucruri? Este vreo alternativa? Da, este! Si este doar una singura. Iar aceasta alternativa nu se poate schimba oricat de mult ti-ai dori, dupa ce parasesti acest pamant. Te poti amagi, crezand in purgatoriu, te poti amagi crezand ca daca esti un om influent, cu avere mare, poti plati mita sa intri in cer(am ajuns sa credem astfel de porcarii?!?!?). Acea alternativa este iadul, locul acela de chin vesnic, separarea aceea vesnica de Dumnezeu.
In final…
Nu vreau sa bag spaima in tine prin acest articol, dragul meu cititor. Dar nu vreau nici sa te amagesc spunandu-ti ca daca esti un crestin formal, superficial, daca doar ai auzit de Dumnezeu si afirmi ca crezi in  EL(chiar daca faptele tale exprima exact contrariul), vei merge in cer.
Poate ca, citind acest articol, nu vei fi de acord cu unele lucruri afirmate. Nu stiu. Poate ca crezi ca nu  imi pasa de ceea ce crezi. De fapt, chiar imi pasa. Dar ceea ce vreau sa iti spun, dragul meu cititor, este ca imi pasa de tine. Imi pasa de destinatia vesniciei tale… dar, mai mult decat mine de infinit de ori mai mult, este Dumnezeu, care Isi doreste sa ajungi in acel loc pe care Fiul Sau, Isus Hristos, l-a pregatit pentru toti aceia care IL iubesc si care se lasa schimbati complet, transformati de dragostea LUI.
Doresc ca aceste lucruri pe care le-ai citit sa nu te lase in pace, sa te macine intr-una, pana vei lua decizia cea mai buna pentru sufletul tau.

Concluzie: “Iata, Dumnezeul acesta este Dumnezeul nostru in veci de veci; EL va fi calauza noastra pana la moarte.” Psalmul 48:14 

Nu uita: Traiesti in tunel. Raspandesti lumina in jurul tau? Vei ajunge la acea lumina de la capatul tunelului? Dumnezeu este CEL care tine lumina aprinsa doar atunci cand ne incredem in EL cu intreaga noastra fiinta si doar prin EL putem sa ajungem la lumina de la capatul tunelului.;)

Dumnezeu sa te binecuvanteze!
Stoica Timotei