vineri, 4 noiembrie 2022

Încurajare… neîncurajatoare?!

 

Care sunt cuvintele pe care le folosești atunci când te apropii de un prieten descurajat? De cineva cunoscut și drag ție care are parte de o suferință anume în viață? Poate trece chiar prin durerea despărțirii prin moarte de o persoană dragă lui. Care sunt cuvintele pe care le folosești în astfel de situații? Ce fel de mesaj de mângâiere și de încurajare aduci?

 

Îmi place să cred că empatizezi cu astfel de oameni și, cel puțin, cauți să le fii alături într-un fel sau altul în astfel de momente dificile din viața lor. Recent am predicat la o seară de priveghi și am meditat tocmai la cuvintele Mântuitorului din Ioan 14:1-6. În textul acesta putem vedea foarte clar faptul că Domnul Isus era conștient că suferința poate tulbura inima omului, mai ales suferința pricinuită de durerea despărțirii prin moarte de cineva drag.

 

Însă iată șocul: Mântuitorul le spune ucenicilor să nu li se tulbure inima, lucru care oricum avea să se întâmple, iar argumentația Lui e că avea să-i părăsească. Când vorbea de părăsirea lor, Domnul Isus făcea referire la moartea Sa, iar mai apoi la înălțarea Lui la cer. Însă ce fel de încurajare e asta? Permite-mi s-o adaptez puțin: „Să nu te întristezi, să nu-ți lași inima să fie tulburată, căci Eu voi muri, dar voi învia, însă la scurtă vreme după ce voi învia mă voi întoarce la Tatăl Meu în ceruri.”

 

Ce fel de încurajare este asta? Dacă aș fi fost unul dintre ucenici, probabil I-aș fi spus: „Stai puțin, Doamne! Spui să nu mi se tulbure inima, iar mai apoi spui că ne vei părăsi… păi cum să nu mi se tulbure inima? Nu știu la cine altcineva să mă duc! Tu ești Cel care potolește furtuna! Tu ești Cel care îl vindecă pe cel bolnav! Tu ești Cel care îl mântuiește pe omul păcătos! Tu ești Cel care hrănește mulțimi întregi de oameni înfometați! La cine altul să mă duc? Tu ai cuvintele vieții veșnice! Cum să nu mi se tulbure inima? Te rog, mai gândește-Te. Nu mă părăsi!”

 

Nu ni se spune ce gândeau ucenicii în astfel de momente, însă nu m-aș mira dacă astfel de gânduri treceau prin mintea lor. Însă – o, ce frumos! – Mântuitorul nu se oprește aici! Așa cum erau de sigure moartea, învierea și înălțarea Sa la cer, tot așa este de sigur și cerul! Practic, urma să se încheie lucrarea Lui de pe acest pământ, însă avea să continue o altă lucrare în cer („să vă pregătesc un loc”). Mântuitorul caută să ne facă părtași slavei Sale în cerul glorios.

 

Deci, ca să închei, iată încurajarea în mijlocul necazului tău: Da, treci prin suferință. Da, vei mai trece prin suferință. Însă, nu uita, ești în trecere prin suferințe. Casa ta, dacă ești copilul lui Dumnezeu, nu este aici, pe acest pământ, ci este pregătită de Domnul Isus sus în cerul glorios. Văzând lucrurile într-o așa perspectivă, această încurajare aparent ciudată ajunge să devină cea mai minunată încurajare pe care ucenicii o puteau primi atunci. Și nu cred că greșesc dacă spun că acest lucru este valabil și pentru noi, astăzi.