vineri, 30 aprilie 2021

„Ce ne pasă nouă? Treaba ta!” - Gânduri despre indiferență

Unul dintre lucrurile șocante cu privire la Iuda este faptul că a avut și el un moment de remușcare, moment în care a recunoscut adevărul. Și-a dat seama de greșeala lui și a mers să-și îndrepte greșeala. Însă a mers la oamenii nepotriviți.

Cum adică? Oamenii religioși sunt oamenii nepotriviți? Preoții sunt oamenii nepotriviți?

Ce ne spune Scriptura despre căința lui Iuda? „Atunci, Iuda, vânzătorul, când a văzut că Isus a fost osândit la moarte, s-a căit, a dus înapoi cei treizeci de arginți, i-a dat preoților celor mai de seamă și bătrânilor și a zis: «Am păcătuit, căci am vândut sânge nevinovat»” (Matei 27:3, 4a).

Lucrul și mai șocant în această relatare biblică este reacția preoților celor mai de seamă și a bătrânilor în urma căinței lui Iuda: „«Ce ne pasă nouă?» i-au răspuns ei. «Treaba ta»” (Matei 27:4b).

Dacă ai nevoie de un timp de meditare la acest verset, aștept. Sunt încă aici. Nu trece mai departe. Poți să mai citești despre această reacție a acestor oameni religioși. Să vină un om la tine, tu, om al lui Dumnezeu, să-ți spună că a greșit, că își dă seama de greșeala lui și încearcă s-o repare, iar tu să-i spui nu doar că puțin îți pasă, ci că chiar deloc nu-ți pasă! Cum vine asta? Cum poți dormi noaptea, tu, om al lui Dumnezeu care nu-ți pasă de nevoia celui care a venit la tine să-și mărturisească vina?

Mă gândesc însă la faptul că ecoul reacției acestor oameni religioși răsună peste veacuri, chiar și în zilele noastre. Nu-i așa că prin viața noastră așa-I răspundem de multe ori și noi lui Dumnezeu?

·        Dumnezeu îți vorbește prin Cuvântul Său și îți arată anumite lucruri pe care trebuie să le schimbi, iar reacția ta este: „Ce-mi pasă mie?”

·        Dumnezeu îți descoperă anumite păcate din viața ta de care trebuie să te pocăiești, iar reacția ta este: „Ce-mi pasă mine?”

·        Dumnezeu îți descoperă nevoia cuiva, iar reacția ta este: „Ce-mi pasă mie?”

·        Dumnezeu îți spune că trebuie să mărturisești Evanghelia, iar reacția ta este: „Ce-mi pasă mie?”

·        Dumnezeu îți spune că trebuie să fii lumină, iar reacția ta este: „Ce-mi pasă mie?”

·        Dumnezeu îți spune că trebuie să veghezi, iar reacția ta este: „Ce-mi pasă mie?”

·        Dumnezeu îți spune că trebuie să-i încurajezi pe frații tăi căzuți, iar reacția ta este: „Ce-mi pasă mie?”

 

Înțelegi cum stau lucrurile? Da, preoții au murit, însă nu și atitudinea pe care au avut-o. Am moștenit-o. Am avut-o și noi în repetate rânduri din viața noastră. Iată de ce anume trebuie să ne pocăim.

Recunoaștem vina noastră pe care o avem printr-o astfel de atitudine și ne căim de ea. Dar dacă întâlnim alți oameni cu aceeași atitudine?

Vestea bună este că putem veni înaintea lui Dumnezeu. Dumnezeu nu are nicidecum o asemenea atitudine. Dar care este atitudinea Lui?

„Dacă ne mărturisim păcatele, El este credincios și drept ca să ne ierte păcatele și să ne curețe de orice nelegiuire” (1 Ioan 1:9).

 

Ai ocazia să vii înaintea lui cu atitudinea ta de indiferență, s-o recunoști ca pe un păcat și să-I ceri să te ajute să scapi de ea. Aceasta este vestea bună: Dumnezeu ascultă. Dumnezeu iartă. Dumnezeu oferă un nou început.

 

Glorie Lui!

 

Timotei Stoica