sâmbătă, 8 iulie 2017

Democrație sau „demoncrație”?

Cu ceva vreme în urmă mi s-a dat ocazia să aud pe cineva rostind aceste cuvinte. Nu am prins contextul în care au fost spuse, deci nu știu dacă au fost dezvoltate și cum anume.

Totuși, aceste cuvinte nu mi-au dat pace și, cu toate că nu mă gândeam deloc atunci că o să scriu un articol despre ele, iată-mă în fața faptului împlinit. Le-am dat uitării, trecând mai bine de o lună de când le-am auzit și azi, pe când mai revedeam câteva lucruri pentru slujirea de mâine, cuvintele acestea mi-au venit în minte.

Democrația e ceva ce oamenii au nevoie! Avem nevoie de democrație, nu-i așa? Lucrul pe care cei mai mulți români și-l doreau înainte de '90 era democrația. Îmi aduc aminte cum o soră din biserica din Racovița îmi spunea ce mare șoc a avut când, în biserică, l-a auzit pe tatăl meu rugându-se pentru căderea comunismului și pentru democrație și uși deschise pentru Evanghelie, chiar pe stadioane. Lucrul acesta se întâmpla prin anii 1985-1986.

Acum, au trecut deja mai bine de 25 de ani de la căderea comunismului din țara noastră și parcă lucrul pe care și-l doreau creștinii înainte nu-i chiar așa o mare binecuvântare. Da, s-au deschis oportunități pentru vestirea Evangheliei, pentru studierea Cuvântului lui Dumnezeu. Da, poți merge la biserică fără teama vreunui informator care să te dea pe mâna securității, dar... mergi?

Nu-i un lucru nou și nu-i un lucru regional: bisericile se golesc din ce în ce mai mult. Ditamai clădirile „adăpostesc” în sfânta zi de duminică câțiva enoriași care vin să-I mulțumească Domnului pentru bunătatea Sa arătată față de ei.

Dacă ar fi să alegem între libertate sau robie, cu siguranță, mânați de instinct, am alege libertatea. Libertatea în Hristos este adevărata libertate. Însă libertatea aceasta nu înseamnă independență, pentru că independența de Dumnezeu înseamnă moarte spirituală. Dependența de Dumnezeu înseamnă viață. Dar, se mai poate vorbi de libertate când includem în discuție și cuvântul dependență? Da, cu siguranță! Fiind dependenți de Dumnezeu suntem cu adevărat liberi. 

De fapt, un lucru foarte interesant: într-un sens, suntem cu toții robi. Priviți ce ne spune apostolul Pavel: „Nu ştiţi că, dacă vă daţi robi cuiva, ca să-l ascultaţi, sunteţi robii aceluia de care ascultaţi, fie că este vorba de păcat, care duce la moarte, fie că este vorba de ascultare, care duce la neprihănire?” (Romani 6:16). Nu la întâmplare atât Pavel, cât și Iacov se descriu pe ei înșiși ca fiind robi ai lui Hristos.

Ce este democrația? Este binecuvântare sau „demoncrație”? Ne îngrozim de starea morală a lumii din zilele noastre! Corectitudinea politică și toate demonstrațiile pentru „libertate de gândire” pe mine unul mă înspăimântă. A fost un om(și încă mai trăiește!)  care s-a descris pe sine ca fiind liber cugetător. A fost ales ca președinte al țării noastre. Știi care-i prima lege pe care a dat-o (sau a aprobat-o)? Avortul. Iar acum, dacă România nu e în top la fotbal sau la alte diverse sporturi, e campioană la crime în pântece. Pântecele mamei, locul care trebuie să fie cel mai sigur pentru făt, a ajuns să-i fie mormânt.

Nu cumva toate acestea sună mai mult a „demoncrație”?

Pentru tine ce este democrația, libertatea?

O înlesnire pentru mersul la biserică?
O ocazie imensă de a vorbi cu vecinii/colegii/prietenii despre Dumnezeu?
O oportunitate de a merge cu Evanghelia?
Un prilej de a te apropia mai mult de Dumnezeu?
O situație de a-L reflecta pe Hristos?

Domnul să ne ajute să trăim pentru El și pentru slava Lui!

Timotei Stoica


Un comentariu:

Parerea ta va fi bagata in seama si apreciata ;)